Zupa tajska z owocami morza
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Krewetki (250 g)
- Czosnek (15 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (250 g)
- Imbir mielony (5 g)
- Mleczko kokosowe (250 ml)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Limonka (90 g)
- Kolendra świeża (45 g)
Przepis na zupę tajską z owocami morza krok po kroku
Oliwę rozgrzej w dużym garnku. Podsmaż na niej obrane krewetki, dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż do zarumienienia, około 2-3 minut; a następnie odłóż je na bok.
Do garnka dodaj posiekane: czosnek, cebulę i paprykę. Smaż, mieszając od czasu do czasu do miękkości, około 3-4 minut. Dodaj imbir.
Wrzuć pastę curry. Stopniowo wlewaj mleko kokosowe i bulion. Gotuj kolejne 2 minuty.
Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje, około 8-10 minut.
Dodaj krewetki, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej z owocami morza
Zupa tajska z owocami morza pozwala przenieść do swojej kuchni odrobinę azjatyckiego klimatu. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, dzięki sporej ilości przypraw.
Przepis na tajską zupę z owocami morza pozwala na przygotowanie naprawdę pysznego dania. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa i owoce morza, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie. Do jej przygotowania, oprócz charakterystycznej pasty curry potrzeba tylko bulionu, najlepiej warzywnego i pomidorów w puszce. Można je również zastąpić przecierem pomidorowym, jednak bez dodatku soli, gdyż dodaje się jej naprawdę sporo. Ze względu na sos sojowy i rybny, które są głównymi składnikami. Do zupy dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawsza zupa.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z owocami morza, by była smaczna, a przy okazji ciekawa, to ten prosty przepis idealnie się sprawdzi. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, ale również na kolację. Można ją robić zarówno z krewetkami, jak i małżami. Można także dodać do całości odrobinę ryby. Głównym składnikiem jest rybno warzywny bulion, który przygotowuje się jak rosół. Następnie miesza się go z mleczkiem kokosowym połączonym z przyprawami, dzięki czemu zupa jest tak smaczna. Mleczko nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej większej wartości. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się mleczko o obniżonej ilości kwasów tłuszczowych, które smakuje tak samo, a dostarcza znacznie mniej kalorii. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. To idealny pomysł na danie dla miłośników orientalnych smaków, których w tej opcji nie brakuje.
Alergeny w zupie tajskiej z owocami morza
Lista alergenów dla zupy tajskiej z owocami morza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze zupy tajskiej z owocami morza
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(508g)
Węglowodany
(508g)
Tłuszcze
(508g)
Witaminy
(508g)
Składniki mineralne
(508g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.