Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Czosnek (15 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (200 g)
- Czerwona pasta curry (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Bulion drobiowy (1750 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
- Makaron ryżowy (150 g)
- Cukier (10 g)
- Kolendra świeża (45 g)
- Sok cytrynowy (10 ml)
- Bazylia świeża (45 g)
Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym krok po kroku
Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku. Posiekaj go i podsmaż.
Dodaj posiekane: czosnek, paprykę i cebulę. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 3-4 minut.
Wymieszaj z czerwoną pastą curry i imbirem.
Dodaj bulion z kurczaka i mleko kokosowe.
Doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.
Dodaj makaron ryżowy, sos rybny i brązowy cukier i gotuj, aż makaron będzie miękki, około 5 minut.
Wymieszać z kolendrą, bazylią i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie.
Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym, by była naprawdę pyszna, a przy okazji bardzo szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu jest ona nie tylko smaczna, ale również dobra dla zdrowia. Głównym składnikiem jest pasta curry. To ona dba o wyjątkowy smak i aromat. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją również samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw. Wszystkie składniki można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. W jej skład wchodzi głównie olej, czosnek, cebula, imbir, ale również tamaryndowiec, czy trawa cytrynowa. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób
Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym
Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(398g)
Węglowodany
(398g)
Tłuszcze
(398g)
Witaminy
(398g)
Składniki mineralne
(398g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.