Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska zupa kurczak makaron ryżowy
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 35 min
188 kcal
Kcal w porcji
398 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czerwona pasta curry (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Bulion drobiowy (1750 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
  • Makaron ryżowy (150 g)
  • Cukier (10 g)
  • Kolendra świeża (45 g)
  • Sok cytrynowy (10 ml)
  • Bazylia świeża (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos rybny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym krok po kroku

Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku. Posiekaj go i podsmaż.

Dodaj posiekane: czosnek, paprykę i cebulę. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 3-4 minut.

Wymieszaj z czerwoną pastą curry i imbirem.

Dodaj bulion z kurczaka i mleko kokosowe.

Doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.

Dodaj makaron ryżowy, sos rybny i brązowy cukier i gotuj, aż makaron będzie miękki, około 5 minut.

Wymieszać z kolendrą, bazylią i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Jest niezwykle gęsta, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna, dlatego świetnie sprawdzi się zwłaszcza jesienią czy zimą. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie.

Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Ta receptura pozwala odwzorować tę smaczną zupę w swoim własnym domu, dzięki czemu całość jest po prostu fantastyczna i nieco zdrowsza, gdyż zawiera mniej soli. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i makaronem ryżowym, by była naprawdę pyszna, a przy okazji bardzo szybka, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dzięki niemu jest ona nie tylko smaczna, ale również dobra dla zdrowia. Głównym składnikiem jest pasta curry. To ona dba o wyjątkowy smak i aromat. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją również samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw. Wszystkie składniki można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. W jej skład wchodzi głównie olej, czosnek, cebula, imbir, ale również tamaryndowiec, czy trawa cytrynowa. Całość robi się w kilka minut i wystarczy do tego tylko duży garnek. Najlepiej od razu przygotować jej podwójną porcję ze względu na naprawdę wyjątkowy smak. Ta zupa warzywna wspaniale sprawdzi się na obiad. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym

Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(398g)
Energia (kcal)
47.27
188.12
Białko (g)
3.04
12.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(398g)
Węglowodany (g)
6.06
24.13
Węglowodany przyswajalne (g)
5.65
22.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(398g)
Tłuszcz (g)
1.19
4.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.62
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.56
2.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.44
1.73
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.49
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.97
31.74
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(398g)
Witamina A (µg (mcg))
28.59
113.78
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.75
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.60
42.18
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.50
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
1.21
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.76
34.86
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
4.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.43
29.59
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
217.83
866.97
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(398g)
Sód (mg)
242.63
965.68
Potas (mg)
83.96
334.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.43
133.05
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
35.43
141.02
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.72
26.75
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
1.07
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
0.76
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem ryżowym

Koszt składników
380.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czerwona pasta curry
10 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Bulion drobiowy
1750 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
37.50
Za 1750 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
400 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 ml
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Bazylia świeża
45 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 45 g
Koszt składników
380.00