Zupa tajska z kurczakiem i batatami

Opublikowano: 29.12.2021 r., 15:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna tajska zupa z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
Zupę tajską na bazie mleczka kokosowego możesz przygotować w wersji tradycyjnej z mięsem lub wegetariańskiej. Poznaj mój przepis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę tajską.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
234 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bataty - 2 sztuki (600 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czerwona pasta curry - 2 łyżki (20 g)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (200 ml)
  • Kolendra świeża - 1 garść (30 g)
  • Udko kurczaka ze skórą - 3 sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, sos rybny, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.

Dodaj pastę curry i wymieszaj.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę bataty i mięso, całość zalej bulionem.

Dopraw do smaku i gotuj do miękkości.

Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, gotuj chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem i batatami

Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami. Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej chuda bez pływających oczek tłuszczu na wierzchu, użyj piersi z kurczaka, ja postawiłam na udka ze skórą, które są zdecydowanie bardziej tłuste.

Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, jeśli przegotujesz ją w nieco łagodniejszej wersji, będzie dobra też dla dzieci. Moja wersja z papryczką chili i czerwoną pastą curry sprawia, że zupa jest dość pikantna.

Dokładnie jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i batatami, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i batatami

Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i batatami

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz przygotować zupę w wersji wegetariańskiej, pomiń dodatek mięsa, a bulion zamień na warzywny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
93.98
234.96
Białko (g)
4.05
10.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.06
22.65
Węglowodany przyswajalne (g)
8.08
20.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
2.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.65
11.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.53
3.83
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
7.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
5.26
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.47
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.62
46.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
296.71
741.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.13
12.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.78
19.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.47
11.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3465.75
8664.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
335.74
839.34
Potas (mg)
149.30
373.25
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.69
64.24
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
65.35
163.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.32
30.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.41
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem i batatami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem i batatami

Koszt składników
219.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
600 g
2 sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
7.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mleczko kokosowe
200 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Kolendra świeża
30 g
1 garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Udko kurczaka ze skórą
300 g
3 sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
219.00