Zupa tajska z kurczakiem

Opublikowano: 17.05.2021 r., 21:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska zupa kurczak kokosowa
Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem czyli klasyka orientalnej kuchni azjatyckiej. Gotowana na mleczku kokosowym z makaronem udon i aromatycznymi, wyrazistymi przyprawami.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
236 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Olej kokosowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Czosnek - ząbek (5 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (10 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża pierś (200 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (260 g)
  • Sos rybny - 1,5 łyżki (15 ml)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Makaron ramen (100 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
curry, kolendra świeża, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę tajską z kurczakiem krok po kroku

Kurczaka pokrój w kostkę.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę.

Podsmaż imbir, czosnek i chilii.

Dodaj kurczaka i podsmażaj kilka minut.

Dodaj posiekaną cebulkę i podsmaż razem wszystkie składniki.

Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz sos rybny.

Wymieszaj.

Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia.

Dodaj makaron i gotuj zupę ok. 10 min.

Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj.

Zupę podawaj z kolendrą.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem to klasyczne danie kuchni azjatyckiej i orientalnej. Cechą charakterystyczną dań kuchni tajskiej jest wykorzystywanie świeżych, jak najmniej przetworzonych produktów, różnorodność oraz łącznie wielu smaków w obrębie jednego posiłku - słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Kuchnia tajska ma w sobie elementy kuchni chińskiej, indyjskiej, widoczne są również inspiracje kuchnią charakterystyczną dla Kambodży, Birmy, Malezji czy Wietnamu. Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem łączy w sobie to wszystko i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników azjatyckich smaków.

Jak zrobić zupę tajską? Składniki, które są niezbędne do jej przygotowania to oczywiście kurczak oraz bulion drobiowy. Tradycyjnie zupę gotuje się na mleku kokosowym, więc również tego produktu nie może zabraknąć. Jako dodatek do zupy możesz wykorzystać paprykę lub bakłażana w ramach dodatku warzywnego oraz typowy azjatycki makaron udon/makaron ramen. Obowiązkowym elementem kuchni tajskiej jest także sos rybny, który nadaje daniom charakterystycznego orientalnego smaku. W pierwszej kolejności należy podsmażyć imbir, chilli i czosnek na oleju, następnie dodać pokrojonego kurczaka i warzywa. Składniki te wystarczy zalać bulionem drobiowym, dodać makaron, mleczko kokosowe i gotowe. Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem gotowa. Jest widzisz jest to bardzo szybki i prosty przepis. Jeśli chcesz, aby zupa orientalna z kurczakiem była bardziej ostra i wyrazista w smaku dodaj więcej papryczki chilli, czosnku oraz imbiru. Przyprawą która świetnie komponuje się się zupą tajską oraz wszystkimi potrawami azjatyckimi jest świeża kolendra, a jeśli za nią nie przepadasz równie dobrze sprawdzi się natka pietruszki.

Zupa tajska z kurczakiem na mleczku kokosowym to danie dzięki któremu klimat, smak i zapach Azji szybko i prosto zawitają do Twojego domu. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków, eksperymenty w kuchni oraz kuchnię orientalną jest to przepis, który koniecznie musisz wypróbować.

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem

Lista alergenów dla Zupy tajskiej z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron ramen
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
50.38
236.79
Białko (g)
3.43
16.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
6.18
29.05
Węglowodany przyswajalne (g)
2.91
13.69
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
1.23
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
1.37
6.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
5.05
Tłuszcze nienasycone (g)
0.30
1.39
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.20
0.95
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.44
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.62
40.53
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
20.83
97.90
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.53
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.31
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.78
69.45
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron ramen, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
1.16
Brak danych dla: makaron ramen, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.22
15.16
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.37
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
5.14
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.73
31.63
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
183.41
862.04
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
316.18
1486.03
Potas (mg)
82.46
387.56
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.12
71.06
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
45.34
213.09
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.26
34.11
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.15
0.73
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.17
0.80
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: papryka czerwona, makaron ramen.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem

Koszt składników
112.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej kokosowy
10 ml
1 łyżka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 10 ml
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
5 g
ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Papryka czerwona
260 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.68
Za 260 g
Sos rybny
15 ml
1,5 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 ml
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Makaron ramen
100 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 100 g
Mleczko kokosowe
250 ml
1 szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 ml
Koszt składników
112.50