Zupa tajska z kurczakiem
- Olej kokosowy - 1 łyżka (10 ml)
- Imbir korzeń (10 g)
- Czosnek - ząbek (5 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (10 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża pierś (200 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (260 g)
- Sos rybny - 1,5 łyżki (15 ml)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Makaron ramen (100 g)
- Mleczko kokosowe - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na zupę tajską z kurczakiem krok po kroku
Kurczaka pokrój w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę.
Podsmaż imbir, czosnek i chilii.
Dodaj kurczaka i podsmażaj kilka minut.
Dodaj posiekaną cebulkę i podsmaż razem wszystkie składniki.
Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz sos rybny.
Wymieszaj.
Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia.
Dodaj makaron i gotuj zupę ok. 10 min.
Wlej mleczko kokosowe, wymieszaj.
Zupę podawaj z kolendrą.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem to klasyczne danie kuchni azjatyckiej i orientalnej. Cechą charakterystyczną dań kuchni tajskiej jest wykorzystywanie świeżych, jak najmniej przetworzonych produktów, różnorodność oraz łącznie wielu smaków w obrębie jednego posiłku - słodkiego, kwaśnego, pikantnego i słonego. Kuchnia tajska ma w sobie elementy kuchni chińskiej, indyjskiej, widoczne są również inspiracje kuchnią charakterystyczną dla Kambodży, Birmy, Malezji czy Wietnamu. Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem łączy w sobie to wszystko i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników azjatyckich smaków.
Jak zrobić zupę tajską? Składniki, które są niezbędne do jej przygotowania to oczywiście kurczak oraz bulion drobiowy. Tradycyjnie zupę gotuje się na mleku kokosowym, więc również tego produktu nie może zabraknąć. Jako dodatek do zupy możesz wykorzystać paprykę lub bakłażana w ramach dodatku warzywnego oraz typowy azjatycki makaron udon/makaron ramen. Obowiązkowym elementem kuchni tajskiej jest także sos rybny, który nadaje daniom charakterystycznego orientalnego smaku. W pierwszej kolejności należy podsmażyć imbir, chilli i czosnek na oleju, następnie dodać pokrojonego kurczaka i warzywa. Składniki te wystarczy zalać bulionem drobiowym, dodać makaron, mleczko kokosowe i gotowe. Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem gotowa. Jest widzisz jest to bardzo szybki i prosty przepis. Jeśli chcesz, aby zupa orientalna z kurczakiem była bardziej ostra i wyrazista w smaku dodaj więcej papryczki chilli, czosnku oraz imbiru. Przyprawą która świetnie komponuje się się zupą tajską oraz wszystkimi potrawami azjatyckimi jest świeża kolendra, a jeśli za nią nie przepadasz równie dobrze sprawdzi się natka pietruszki.
Zupa tajska z kurczakiem na mleczku kokosowym to danie dzięki któremu klimat, smak i zapach Azji szybko i prosto zawitają do Twojego domu. Jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smaków, eksperymenty w kuchni oraz kuchnię orientalną jest to przepis, który koniecznie musisz wypróbować.
Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem
Lista alergenów dla Zupy tajskiej z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron ramen
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.