Zupa tajska z krewetkami
- Krewetki (200 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
- Czerwona pasta curry - 2 łyżki (20 g)
- Makaron ryżowy (200 g)
- Pietruszka - 1 pęczek (30 g)
Przepis na zupę tajską z krewetkami krok po kroku
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i pozostaw do napęcznienia przez 15 minut.
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij krótko cebulę.
Wrzuć pastę curry i krewetki, smaż 5 minut.
Zalej całość bulionem i gotuj 10 minut.
Następnie wlej sos rybny i mleko kokosowe, dopraw do smaku.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i posiekaną pietruszką.
-
Tom kha
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej z krewetkami
Zupa tajska z krewetkami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z krewetkami.
Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.
Zatem, jak zrobić zupę tajską z krewetkami?
W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut.
W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry i krewetki.
Pamiętaj, aby je wcześniej umyć i odpowiednio oczyścić.
Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.
Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.
Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.
Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.
Smaczna, rozgrzewająca zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.
Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w zupie tajskiej z krewetkami
Lista alergenów dla zupy tajskiej z krewetkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
Wartości odżywcze zupy tajskiej z krewetkami
Zamiast tradycyjnego mleka kokosowego możesz wybrać wersję light, która charakteryzuje się niższą zawartością tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.