Zupa tajska wege
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (30 g)
- Imbir korzeń - 1 kawałek (20 g)
- Mleczko kokosowe - 1/2 puszki (200 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Czerwona pasta curry - 3 łyżki (30 g)
- Bulion warzywny (100 ml)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
- Sok z limonki - 1 łyżka (10 ml)
- Makaron ryżowy (250 g)
- Grzyby mun suszone - 1 garść (60 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zupę tajską wege krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Imbir i paprykę obierz i drobno posiekaj.
Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Grzyby namocz w ciepłej wodzie.
Olej rozgrzej w garnku, wrzuć papryczkę i imbir, podsmaż. Dodaj pastę curry.
Wlej bulion i gotuj przez 10 minut, następnie wlej pomidory z puszki. Gotuj około 15 minut.
Dodaj pokrojone grzyby i wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki.
Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy tajskiej wege
Zupa tajska wege to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.
Dzisiaj przedstawię Ci, przepis na tajską zupę wege.
Zupa będzie wegetariańska, czyli bez mięsa oraz bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Mój przepis przygotowałam z mlekiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.
Zatem, jak zrobić tajską zupę wege bez mięsa?
W pierwszej kolejności makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Imbir i paprykę obierz i drobno posiekaj. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W tym czasie grzyby namocz w ciepłej wodzie. Olej rozgrzej w garnku, wrzuć papryczkę i imbir, podsmaż. Dodaj pastę curry. Wlej bulion i gotuj przez 10 minut, następnie wlej pomidory z puszki. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj pokrojone grzyby i wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Pyszna w smaku, najlepsza orientalna zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.
Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Alergeny w zupie tajskiej wege
Lista alergenów dla zupy tajskiej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- Sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze zupy tajskiej wege
Zamiast grzybów mun możesz użyć zwykłych pieczarek.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.