Zupa tajska Thermomix
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Cebula (90 g)
- Czosnek (14 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (5 g)
- Imbir korzeń - 2 cm kawałek (15 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Czerwona pasta curry - 1 łyżka (10 g)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
- Sos sojowy (10 ml)
- Sok z limonki (20 ml)
Przepis na zupę tajską z thermomixu krok po kroku
Do naczynia Thermomixa wrzuć obraną cebulę pokrojoną na kawałki, czosnek, papryczkę chilli bez nasion, obrany kawałek imbiru.
Wszystko razem rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia, dodaj oliwę, łyżeczkę kurkumy oraz pół łyżeczki kolendry. Duś całość przez 2,5 minuty / 120 stopni / obroty 1.
W tym czasie oczyść mięso z kurczaka i pokrój go w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem i ułóż na przystawce Varoma.
Do naczynia Thermomixa wlej 750 ml bulionu warzywnego. Dodaj łyżeczkę cukru, pastę curry i mleko kokosowe.
Na górze Thermomixa ustaw przystawkę Varoma z kurczakiem.
Gotuj całość przez 15 minut / temperatura Varoma / obroty 2.
Przełóż kurczaka z przystawki do naczynia Thermomixa.
Dopraw sosem sojowym do smaku i gotuj jeszcze 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupie tajskiej z thermomixu
Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe czy pasta curry. Królują tu też przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Zupa tajska Thermomix przygotowana z mleczkiem kokosowym i czerwoną pastą curry to nasza odpowiedź na potrzebę ostrej, aromatycznej zupy. Znaleźć w niej możemy składniki takie jak imbir, papryczkę chilli, sok z limonki czy nasiona kolendry. Podawana z kurczakiem na pewno Was zachwyci.
Przygotowanie zupy rozpocznij od rozdrobnienia cebuli, czosnku, papryczki chilli i imbiru. Wszystko zgarnij na dno naczynia Thermomixa. Dodaj też przyprawy, które pod wpływem ciepłego tłuszczu zaczną wydzielać aromat. Wlej oliwę i podduś całość przez 2,5 minuty. W tym czasie przygotuj kurczaka- pokrój go w cienkie paseczki i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na przystawce Varoma. Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu warzywnego, pasty curry i mleka kokosowego do naczynia Thermomixa. Warto dodać również łyżeczkę cukru. Teraz wystarczy ustawić przystawkę Varoma i ugotować zupę. Po piętnastu minutach przełóż uparowanego kurczaka do zupy i gotuj razem przez jeszcze 15 minut. Na sam koniec dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym. Wykonany przepis na tajską zupę z Thermomixa będzie pięknie prezentował się przystrojony łodyżkami szczypiorku i plasterkami papryczki chilli.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić tajską zupę w Thermomixie pomogą Ci w jej przygotowaniu i pokochasz ją jak ja. Powstaje z tego pyszna i aromatyczna zupa, która przeniesie Cię w prawdziwą kulinarną podróż.
Kuchnia tajska słynie z obecności owoców morza na talerzu. Jeśli chcesz, możesz również do tego przepisu użyć krewetek. Wtedy wystarczy je oczyścić i podobnie ugotować na parze z użyciem przystawki Varoma.
Alergeny w zupie tajskiej z thermomixu
Lista alergenów dla zupie tajskiej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- Sos sojowy
- czerwona pasta curry
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze zupie tajskiej z thermomixu
Dodatek ostrych przypraw w kuchni tajskiej to nie tylko widzimisie, ale również sposób na ochronę przed drobnoustrojami, których w ciepłych krajach jest naprawdę dużo.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.