Zupa szparagowa
- Szparagi (200 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Bulion warzywny (500 ml)
- Jogurt naturalny (100 ml)
- Ser Feta (100 g)
Przepis na zupę szparagową krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Odłam twarde końce szparagów i wyrzuć je, łodygi opłucz, pokrój na cienkie plasterki a główki zachowaj w całości.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojone ziemniaki (smaż około 5 minut), następnie dodaj obrany i pokrojony czosnek i smaż około 2-3 minut.
Do ziemniaków dolej gorący bulion, dodaj pół łyżeczki kurkumy i zagotuj. Zmniejsz ogień pod palnikiem i gotuj około 10-15 minut.
Gdy ziemniaki będą ją miękkie dodaj pokrojone szparagi (razem z główkami) i gotuj na małym ogniu około 1-2 minut.
Do zupy dodaj posiekany koperek, dokładnie wymieszaj i odstaw z ognia.
Zapraw jogurt naturalny (do miseczki odważ jogurt naturalny i dodawaj po kilka łyżek zagotowanego bulionu, dokładnie wymieszaj - czynność powtórz kilka razy).
Zaprawiony jogurt dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
Gotową zupę podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta.
Więcej informacji na temat zupy szparagowej
Zupa szparagowa to doskonały pomyślna smaczne danie obiadowe. Świetnie sprawdzi się jako ciepłe danie na imprezach rodzinnych, ponieważ jest to bardzo wyjątkowy przepis - zaskoczy każdego kto jej spróbuje. A więc jak ugotować oraz jak zrobić zupę szparagową? Już pędzę z odpowiedzią. Przygotuj następujące składniki spożywcze: szparagi, ziemniaki, oliwę z oliwek, bulion warzywny, jogurt naturalny, ser typu feta oraz przyprawy (kurkumę, czosnek oraz koper świeży). Warzywa obierz i pokrój. Na oliwie podsmaż ziemniaki z czosnkiem, następnie zalej je bulionem, dodaj przeprawy i gotuj około 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone szparagi i jeszcze chwilę podgotuj. Zupę zabiel jogurtem naturalnym i podawaj z serem fata. Przepis na zupę szparagową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Zupa jest również szybka do przygotowania, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Jest to doskonały wybór na pyszne danie w diecie wegetariańskiej, ponieważ do przygotowania zupy używamy bulionu warzywnego oraz jogurtu i sera fety (dwa ostatnie składniki włączane są do diety laktoowowegetariańskiej). Ten prosty przepis to idealna propozycja na włączenie do diety lekkich dań.
Podsumowując pyszna zupa szparagowa z ziemniakami i serem feta to idealne rozwiązanie na szybki obiad. Ta szybka zupa to dobry wybór na diecie wegetariańskiej, redukcyjnej, warzywnej oraz niskokalorycznej. Jest to doskonałe rozwiązanie w diecie osób zabieganych, ponieważ jej przygotowanie zajmie około 35-40 minut. Dodatkowo w potrawie tej znajdziemy wiele składników mineralnych i witamin. Szparagi w większości składają się z wody, przy tym dostarczają do organizmu małych ilości kalorii (około 22 kcal w 100 gramach produktu). Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C, E, beta-karoten, wapń, fosfor, potas, błonnik, inulinę oraz glutation. Ten ostatni składnik wzmacnia nasz układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Alergeny w zupie szparagowej
Lista alergenów dla zupy szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Ser Feta
Wartości odżywcze zupy szparagowej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.