Zupa szczawiowa z ryżem

Opublikowano: 24.05.2022 r., 11:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa szczawiowa w bulionówce
Zupa szczawiowa z ryżem
Zupa szczawiowa z ryżem to doskonały pomysł na smaczną zupę dla całej rodziny. Do przygotowania zupy warto wykorzystać bulion warzywny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
180 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Szczaw (150 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Jajko - ugotowane i obrane (3 szt.)
  • Ryż biały (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę szczawiową z ryżem krok po kroku

Marchew obierz i pokrój w talarki.

Wywar wlej do garnka i zagotuj go.

Do wywaru dodaj marchewki oraz posiekany szczaw.

Do zupy dodaj ryż biały.

Składniki gotuj to momentu ugotowania ryżu.

W szklance wymieszaj śmietanę z odrobiną wrzącego wywaru.

Zupę zabiel zahartowaną śmietaną.

Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.

Jak oceniasz przepis na zupę szczawiową z ryżem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej z ryżem

Zupa szczawiowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się również jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na zupę szczawiową z ryżem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szczaw, bulion warzywny, marchewka, śmietana 18%, jajka, ryż, sól oraz pieprz. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać również bulion drobiowy. Zupę możesz przygotować ze szczawiu świeżego lub ze słoika.

Jak zrobić zupę szczawiową z ryżem? Marchew obierz i pokrój w talarki. Wywar wlej do garnka i zagotuj go. Do wywaru dodaj marchewki oraz posiekany szczaw. Do zupy dodaj ryż biały. Składniki gotuj to momentu ugotowania ryżu. W szklance wymieszaj śmietanę z odrobiną wrzącego wywaru. Zupę zabiel zahartowaną śmietaną. Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.

Szczaw to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim sporo przeciwutleniaczy (witamina A, E oraz C), które zmniejszają produkcję wolnych rodników, tym samym przyczyniając się do opóźnienia starzenia się skóry oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Szczaw stanowi również dobre źródło niektórych witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu czy sodu. Szczaw zawiera również kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiarze może powodować odkładanie się szczawianu wapnia i tworzenie kamieni nerkowych.

Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy.

Podsumowując prosty przepis warto wykorzystać, aby przygotować ciepły posiłek dla rodziny lub znajomych. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę możesz przechowywać w lodówce, jest dobra do spożycia przez około 2-3 dni.

Alergeny w zupie szczawiowej z ryżem

Lista alergenów dla zupy szczawiowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy szczawiowej z ryżem

na 100g gotowej potrawy

Zupa szczawiowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad. Dodatek jajka wzbogaca zupę w białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
34.73
180.58
Białko (g)
1.33
6.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
4.73
24.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.50
23.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
1.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
1.07
5.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
3.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.46
2.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.32
1.67
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.73
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.14
125.52
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(520g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
1.09
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.05
26.25
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
236.88
1231.77
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
70.16
364.82
Wapń (mg)
76.00
395.20
Fosfor (mg)
22.09
114.87
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Magnez (mg)
3.44
17.89
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
1.45
Cynk (mg)
0.17
0.89
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.12
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej z ryżem 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej z ryżem

Koszt składników
63.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczaw
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Jajko
3 szt.
ugotowane i obrane
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
63.70