Zupa szczawiowa z ryżem
- Szczaw (150 g)
- Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Jajko - ugotowane i obrane (3 szt.)
- Ryż biały (100 g)
Przepis na zupę szczawiową z ryżem krok po kroku
Marchew obierz i pokrój w talarki.
Wywar wlej do garnka i zagotuj go.
Do wywaru dodaj marchewki oraz posiekany szczaw.
Do zupy dodaj ryż biały.
Składniki gotuj to momentu ugotowania ryżu.
W szklance wymieszaj śmietanę z odrobiną wrzącego wywaru.
Zupę zabiel zahartowaną śmietaną.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.
Więcej informacji na temat zupy szczawiowej z ryżem
Zupa szczawiowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się również jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na zupę szczawiową z ryżem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szczaw, bulion warzywny, marchewka, śmietana 18%, jajka, ryż, sól oraz pieprz. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać również bulion drobiowy. Zupę możesz przygotować ze szczawiu świeżego lub ze słoika.
Jak zrobić zupę szczawiową z ryżem? Marchew obierz i pokrój w talarki. Wywar wlej do garnka i zagotuj go. Do wywaru dodaj marchewki oraz posiekany szczaw. Do zupy dodaj ryż biały. Składniki gotuj to momentu ugotowania ryżu. W szklance wymieszaj śmietanę z odrobiną wrzącego wywaru. Zupę zabiel zahartowaną śmietaną. Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.
Szczaw to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim sporo przeciwutleniaczy (witamina A, E oraz C), które zmniejszają produkcję wolnych rodników, tym samym przyczyniając się do opóźnienia starzenia się skóry oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Szczaw stanowi również dobre źródło niektórych witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu czy sodu. Szczaw zawiera również kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiarze może powodować odkładanie się szczawianu wapnia i tworzenie kamieni nerkowych.
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy.
Podsumowując prosty przepis warto wykorzystać, aby przygotować ciepły posiłek dla rodziny lub znajomych. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zupę możesz przechowywać w lodówce, jest dobra do spożycia przez około 2-3 dni.
Alergeny w zupie szczawiowej z ryżem
Lista alergenów dla zupy szczawiowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy szczawiowej z ryżem
Zupa szczawiowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad. Dodatek jajka wzbogaca zupę w białko.
Energia i białka
(520g)
Węglowodany
(520g)
Tłuszcze
(520g)
Witaminy
(520g)
Składniki mineralne
(520g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.