Zupa szczawiowa z przecieru

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:50 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szczawiowa zupa z jajkiem
Zupa szczawiowa z przecieru
Zupa szczawiowa z przecieru to doskonała opcja na naprawdę przepyszną zupę, którą można przygotować w kilka chwil. Całość nie zabierze więcej niż 20 minut.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
178 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Szczaw - przecier (300 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (75 ml)
  • Jajko (6 szt.)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę szczawiową z przecieru krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej szczaw z przecieru.

Całość zalej bulion i gotuj 30 minut.

Jogurt wymieszaj z 3 łyżkami podgrzanego bulionu i całość wlej do garnka.

Zupę zagotuj i przypraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą.

Jak oceniasz przepis na zupę szczawiową z przecieru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej z przecieru

Zupa szczawiowa z przecieru to doskonała opcja na naprawdę przepyszną zupę, którą można przygotować w kilka chwil. Całość nie zabierze więcej niż 20 minut.

Przepis na zupę szczawiową z przecieru to doskonały pomysł na danie, które sprawdza się na obiad, ale i kolację. W tym wydaniu zupa jest przepyszna, lekko kwaśna i słodka, a dodatek śmietany sprawia, że aromat nie jest zbyt przytłaczający. Smakuje jak wiosna na talerzu. Jest naprawdę nieskomplikowany, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. Do tego ta zupa zawsze się udaje i sprawia, że cały dom pachnie ziołami i szczawiem. Do zupy najlepiej nadaje się jogurt typu greckiego, który jest bardzo gęsty, przez co nadaje kremowej struktury temu daniu. Najlepiej użyć wersji bez tłuszczu, gdyż sprawia to, że zupa jest bardziej lekkostrawna. Wersja niskotłuszczowa jest też dużo bardziej bogata w białko, dzięki czemu zupa syci na dłużej i będzie odpowiednim wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę szczawiową z przecieru ze słoika, która będzie pyszna i domowa, to przepis to dobra opcja dla ciebie. Ta pyszna zupa zachwyca swoim pięknym, zielonym kolorem, który kojarzy się z wiosną. Jest idealnym wyborem na wiosenne i letnie dni, choć równie dobrze sprawdzi się także zimą, ze względu na użycie szczawiu ze słoika. Świetnie prezentuje się na stole i można ją podawać z grzankami, wspaniale pasuje do tej zupy bagietka czosnkowa. Zupa może być ugotowana na rosole, a także na bulionie. Można użyć gotowego bulionu, dzięki czemu czas potrzebny na ugotowanie zupy bardzo się zmniejszy. Wersja na rosole będzie jednak bardziej aromatyczna. Jest bardzo lekka, jednak zawiera dużo błonnika i witamin. Ta zupa to świetne źródło antyoksydantów ze względu na dużą zawartość warzyw. Ma niewiele kalorii, więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób dbających o sylwetkę. Jest też idealna dla osób na diecie wegetariańskiej. Weganie mogą, zamiast śmietany użyć śmietanki owsianej lub jogurtu sojowego, by też cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Alergeny w zupie szczawiowej z przecieru

Lista alergenów dla zupy szczawiowej z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy szczawiowej z przecieru

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
48.19
178.29
Białko (g)
2.32
8.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
1.28
4.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
4.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
3.45
12.76
Tłuszcze nasycone (g)
0.95
3.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
9.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.01
7.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
1.81
Cholesterol (mg)
54.76
202.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
31.47
116.43
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.47
86.83
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
74.00
273.80
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
219.43
811.90
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
75.99
281.18
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
169.57
627.40
Żelazo (mg)
0.53
1.97
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej z przecieru 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej z przecieru

Koszt składników
83.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczaw
300 g
przecier
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
83.20