Zupa szczawiowa wege
- Szczaw - 2 garści (120 g)
- Ziemniaki późne - 2 ziemniaki (100 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Śmietana 18% - 1/2 opakowania (125 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na zupę szczawiową wege krok po kroku
W garnku rozpuść masło, wlej oliwę i wrzuć drobno pokrojoną cebulę.
Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw.
Szczaw umyj i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, gotuj około 10 minut.
Dodaj śmietankę, a całość delikatnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat zupy szczawiowej wege
Zupa szczawiowa wege bez mięsa to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem jest szczaw, zupa zazwyczaj powstaje na warzywnym wywarze. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na wege zupę szczawiową z ziemniakami.
Dzięki tym dodatkom zupa wege doda Ci energii do końca dnia.
Zupa szczawiowa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: szczaw, ziemniaki, marchewka, śmietana, bulion. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.
Zatem, jak zrobić wege zupę szczawiową?
W pierwszej kolejności w garnku rozpuść masło, wlej oliwę i wrzuć drobno pokrojoną cebulę. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Na końcu szczaw umyj i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, gotuj około 10 minut. Dodaj śmietankę, a całość delikatnie wymieszaj. Nasza pyszna zupa wegetariańska z ziemniakami jest dobra do spożycia i pyszna. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.
Ziemniaki, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Ta informacja będzie niezwykle ważna dla wszystkich osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2), których dieta powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!
Alergeny w zupie szczawiowej wege
Lista alergenów dla zupy szczawiowej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy szczawiowej wege
Jeśli nie masz domowego bulionu warzywnego postaw na kupny w szklanym słoiczku, który charakteryzuje się dobrym składem.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.