Zupa szczawiowa tradycyjna
- Szczaw (250 g)
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Ziemniaki młode - 3 duże sztuki (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Masło (10 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Jajko (5 szt.)
Przepis na zupę szczawiową tradycyjną krok po kroku
Marchew obierz i pokrój w talarki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Szczaw umyj, osusz i drobno posiekaj.
Cebulę i marchew włóż do garnka i podsmaż na maśle.
Następnie do garnka wlej bulion i gotuj przez około 3 minuty.
Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości.
W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.
Do garnka dodaj szczaw i gotuj przez około 3 minuty.
W szklance wymieszaj odrobinę wody z mąką oraz śmietaną. Zaprawę dodaj do zupy i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Koper posiekaj i dodaj wraz z solą oraz pieprzem do zupy. Całość wymieszaj.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w ćwiartki.
Więcej informacji na temat zupy szczawiowej tradycyjnej
Zupa szczawiowa tradycyjna to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się również podana jako ciepły posiłek podczas spotkać z rodziną lub znajomymi. Przepis na tradycyjną zupę szczawiową jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szczaw, bulion drobiowy, marchewka, ziemniaki, cebula, mąka pszenna, masło, śmietana 18%, koper świeży, jajka, sól oraz pieprz. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać również bulion jarzynowy. Zupa możesz przygotować ze szczawiu świeżego lub ze słoika.
Jak zrobić tradycyjną zupę szczawiową z ziemniakami? Warzywa obierz i pokrój. Szczaw umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę i marchew włóż do garnka i podsmaż na maśle. Następnie do garnka wlej bulion i gotuj przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki. Do garnka dodaj szczaw i gotuj przez około 3 minuty. W szklance wymieszaj odrobinę wody z mąką oraz śmietaną. Zaprawę dodaj do zupy i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Koper posiekaj i dodaj wraz z solą oraz pieprzem do zupy. Całość wymieszaj. Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w ćwiartki.
Szczaw to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim sporo przeciwutleniaczy (witamina A, E oraz C), które zmniejszają produkcję wolnych rodników, tym samym przyczyniając się do opóźnienia starzenia się skóry oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Szczaw stanowi również dobre źródło niektórych witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu czy sodu.
Podsumowując smaczna zupa szczawiowa stanowi doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zupa najlepsza jest bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na zupę możesz wykorzystać również do przygotowania smacznego dania na ciepło podczas spotkań rodzinnych. Zupę możesz przechowywać w lodówce, jest dobra do spożycia przez około 2-3 dni.
Alergeny w zupie szczawiowej tradycyjnej
Lista alergenów dla zupy szczawiowej tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy szczawiowej tradycyjnej
Zupa szczawiowa tradycyjna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dodatek jajka sprawia, że zupa zawiera pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.