Zupa szczawiowa
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (100 g)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (50 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży kawałek (150 g)
- Szczaw (350 g)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (40 g)
Przepis na zupę szczawiową krok po kroku
Do garnka przełóż pokrojone żeberka.
Dodaj przyprawy i zalej ok. 1,5-2 l wody.
Gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
Gotuj do miękkości warzyw.
Liście szczawiu opłucz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Śmietanę przełóż do szklanki i zahartuj mieszając z 2-3 łyżkami gorącej zupy.
Zahartowaną śmietanę powoli wlewaj do garnka cały czas mieszając.
Zupę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Więcej informacji na temat zupy szczawiowej
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, a to dlatego, że ma ona swój charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, który jest dość specyficzny i nie każdemu przypadnie do gustu. Zachęcamy Was jednak, abyście spróbowali przetestować nas przepis na zupę szczawiową i być może szybko stanie się jedną z Waszych ulubionych i na stałe zagości na Waszych stołach.
Najlepsza, domowa zupa szczawiowa jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, nie musisz martwić się więc, że konieczne będzie spędzenie całego dnia w kuchni. Według tradycyjnych receptur najpyszniejsza zupa szczawiowa powstaje,, jeśli zostanie przygotowana na bulionie ugotowanym na żeberkach wieprzowych. Spokojnie możesz wykorzystać jednak także inny rodzaj mięsa, na przykład mięso drobiowe (w postaci udek lub piersi z kurczaka), a nawet pominąć jego dodatek przygotowując wersję bezmięsną, wegetariańską - gwarantujemy, że zupa szczawiowa również będzie bardzo dobra. Niezbędne składniki to również włoszczyzna, czyli świeże warzywa - marchew, pietruszka, seler oraz cebula lub por. Oczywiście, do jej przygotowania potrzebne będą również świeże liście szczawiu. Standardowo zupa szczawiowa podawana jest z jajkiem ugotowanych na twardo oraz zaprawiona gęstą śmietaną do zup. Jak ugotować zupę szczawiową? Zacznij od włożenia wybranego mięsa do garnka, zalania go sporą ilością wody i zagotowania. Następnie dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa i gotuj, aż zmiękną. Na samym końcu dodaj szczaw i zabiel zupę zahartowaną wywarem śmietaną. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność zupy, zamień śmietanę na jogurt.
Skoro wiesz już jak zrobić zupę szczawiową czas zastanowić się jak ją podać. Możliwości jest bardzo dużo i możesz dowolnie modyfikować je w zależności od swoich własnych upodobań. Zupa świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Oczywiście nie zapomnij też o obowiązkowym dodatku jajka ugotowanego na twardo.
Alergeny w zupie szczawiowej
Lista alergenów dla zupy szczawiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy szczawiowej
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.