Zupa szczawiowa

Opublikowano: 24.04.2021 r., 18:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa szczawiowa z jajkiem
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa podawana z jajkiem i ziemniakami. Sycąca i pożywna zupa dla całej rodziny. Idealny sezonowy posiłek, ze świeżymi, zielonymi liśćmi szczawiu.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 10 min
370 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Żeberka wieprzowe (400 g)
  • Marchewka - 2 duże sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (50 g)
  • Seler korzeniowy - 1 duży kawałek (150 g)
  • Szczaw (350 g)
  • Śmietana 18% - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę szczawiową krok po kroku

Do garnka przełóż pokrojone żeberka.

Dodaj przyprawy i zalej ok. 1,5-2 l wody.

Gotuj na wolnym ogniu ok. 1 godziny.

Warzywa z włoszczyzny umyj, obierz i pokrój w kostkę i dodaj do garnka.

Gotuj do miękkości warzyw.

Liście szczawiu opłucz i drobno posiekaj, a następnie dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Śmietanę przełóż do szklanki i zahartuj mieszając z 2-3 łyżkami gorącej zupy.

Zahartowaną śmietanę powoli wlewaj do garnka cały czas mieszając.

Zupę najlepiej podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Jak oceniasz przepis na zupę szczawiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej

Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z nią dobre wspomnienia, a to dlatego, że ma ona swój charakterystyczny, lekko kwaskowaty smak, który jest dość specyficzny i nie każdemu przypadnie do gustu. Zachęcamy Was jednak, abyście spróbowali przetestować nas przepis na zupę szczawiową i być może szybko stanie się jedną z Waszych ulubionych i na stałe zagości na Waszych stołach.

Najlepsza, domowa zupa szczawiowa jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, nie musisz martwić się więc, że konieczne będzie spędzenie całego dnia w kuchni. Według tradycyjnych receptur najpyszniejsza zupa szczawiowa powstaje,, jeśli zostanie przygotowana na bulionie ugotowanym na żeberkach wieprzowych. Spokojnie możesz wykorzystać jednak także inny rodzaj mięsa, na przykład mięso drobiowe (w postaci udek lub piersi z kurczaka), a nawet pominąć jego dodatek przygotowując wersję bezmięsną, wegetariańską - gwarantujemy, że zupa szczawiowa również będzie bardzo dobra. Niezbędne składniki to również włoszczyzna, czyli świeże warzywa - marchew, pietruszka, seler oraz cebula lub por. Oczywiście, do jej przygotowania potrzebne będą również świeże liście szczawiu. Standardowo zupa szczawiowa podawana jest z jajkiem ugotowanych na twardo oraz zaprawiona gęstą śmietaną do zup. Jak ugotować zupę szczawiową? Zacznij od włożenia wybranego mięsa do garnka, zalania go sporą ilością wody i zagotowania. Następnie dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa i gotuj, aż zmiękną. Na samym końcu dodaj szczaw i zabiel zupę zahartowaną wywarem śmietaną. Jeśli chcesz obniżyć kaloryczność zupy, zamień śmietanę na jogurt.

Skoro wiesz już jak zrobić zupę szczawiową czas zastanowić się jak ją podać. Możliwości jest bardzo dużo i możesz dowolnie modyfikować je w zależności od swoich własnych upodobań. Zupa świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Oczywiście nie zapomnij też o obowiązkowym dodatku jajka ugotowanego na twardo.

Alergeny w zupie szczawiowej

Lista alergenów dla zupy szczawiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy szczawiowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
100.20
370.75
Białko (g)
7.52
27.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
4.21
15.58
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
12.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
5.12
18.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
12.97
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
5.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
4.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.54
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.32
108.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Potas (mg)
312.84
1157.52
Wapń (mg)
397.10
1469.27
Żelazo (mg)
1.00
3.71
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej

Koszt składników
44.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Marchewka
100 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
50 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
150 g
1 duży kawałek
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Szczaw
350 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Śmietana 18%
40 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
44.20