Zupa strogonow
- Polędwica wołowa (350 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (50 g)
- Pietruszka (50 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Pieczarki (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Bulion wołowy (1000 ml)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
- Ogórki kiszone - 3 (120 g)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zupę strogonow krok po kroku
Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Wymieszaj z łyżką oleju, musztardą, łyżeczką soli. Dodaj również po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki oraz szczyptę chilli. Wymieszaj i odstaw owinięte folią spożywczą na około godzinę w lodówce.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki.
Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż mięso z każdej strony.
Mięso przełóż do garnka, a na tej samej patelni podsmaż warzywa korzeniowe, cebulę i pieczarki. Warzywa dołóż do mięsa.
Do garnka wlej bulion, dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i 2 liście laurowe. Gotuj teraz całość przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj przecier pomidorowy, ogórki kiszone, papryki. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.
-
Strogonow
-
Strogonow wieprzowy
-
Strogonow drobiowy
-
Strogonow z kurczaka
-
Strogonow wołowy
-
Strogonow ze schabu
-
Strogonow z wieprzowiny
-
Strogonow z indyka
-
Strogonow wieprzowy z łopatki
-
Strogonow z boczniaka
-
Gulasz z kociołka
-
Gulasz strogonow
-
Strogonow z szynki
-
Strogonow z pieczarkami
-
Strogonow Thermomix
-
Kluski do strogonowa
-
Strogonow z karkówki
-
Strogonow wegetariański
-
Strogonow
Więcej informacji na temat zupie strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.
Do wykonania zupy potrzebna będzie polędwica wołowa. Na początku mięso umyj i osusz. Wymieszaj z olejem, musztardą, solą, chilli, a także papryką słodką i wędzoną. Zamarynowane mięso umieść w lodówce. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki. Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż mięso z każdej strony. Mięso przełóż do garnka, a na tej samej patelni podsmaż warzywa korzeniowe, cebulę i pieczarki. Warzywa dołóż do mięsa. Do garnka wlej bulion, dodaj kulki ziela angielskiego, ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotuj teraz całość przez godzinę na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, ogórki kiszone, papryki. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ta tradycyjna zupa jest lekko pikantna. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na zupę strogonow z mięsem wołowym na pewno Wam zasmakuje.
Tak przygotowana smaczna zupa będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.
Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Mam nadzieję, ze wiecie już jak zrobić zupę strogonow i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo.
Alergeny w zupie strogonow
Lista alergenów dla zupie strogonow przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion wołowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupie strogonow
Wołowina jako mięso czerwone powinna być spożywana do dwóch razy w tygodniu.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.