Przepis na zupę solferino krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, tarka

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, gdy będzie już rumiana dodaj czosnek. Smaż przez chwilę i całość zalej bulionem.

Paprykę pokrój w małą kostkę i dodaj do zupy. Dodaj mrożony groszek i gotuj przez 20 minut, do zmięknięci warzyw.

Do zupy dodaj nieugotowany ryż i gotuj 15 minut.

Do zupy wlej przecier pomidorowy i dodaj fasolę.

Gotuj przez 5 kolejnych minut. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Gotową zupę podawaj ze startym parmezanem.

Zupa solferino podana w eleganckiej miseczce w towarzystwie warzyw.
zupa solferino
Koszt przygotowania dania
66.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
301 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Zupa solferino - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie solferino

Zupa solferino to przepyszna zupa, która swoją nazwę zawdzięcza małej wiosce we Włoszech. Choć można spotkać naprawdę wiele wersji tej potrawy, to w każdej smakuje niesamowicie pysznie. To ze względu na dość spory udział pysznych warzyw, a także dodatek parmezanu, który czyni tę zupę naprawdę smaczną.

Istnieje wiele opcji na wybór dodatków do tej zupy. Można ją przyrządzić z ziemniakami, a także z ryżem. W tej opcji został dodany biały ryż dla większej objętości i ilości białka. Dzięki temu zupa może spokojnie stanowić pełnowartościowy posiłek, który nada się wprost idealnie na obiad czy kolację. Ziemniaki również są dobrą opcją, dlatego można nawet połączyć obie wersje jednocześnie.

To świetny wybór również dla dzieci. Maluchy zwykle lubią zupę pomidorową, a ta stanowi jej ulepszoną odmianę. Duży dodatek warzyw sprawia, że jest to wybór naprawdę zdrowy, dlatego warto podawać ją nawet najmłodszym domownikom. To najlepszy sposób na przemycenie dużej ilości warzyw w naprawdę łatwy sposób.

Ta zupa pięknie się prezentuje zwłaszcza podana z groszkiem zielonym. Jego barwa idealnie komponuje się z czerwienią pomidorowego przecieru. Warto jednak użyć do tego dania groszku mrożonego, ten z puszki zawiera więcej soli i nie będzie wskazany dla maluchów czy osób z chorobami układu krwionośnego. Jeżeli chce się użyć groszku konserwowanego dobrze jest najpierw go lekko opłukać.

Zupę można podawać z grzankami z chleba. Dziki temu jest jeszcze bardziej sycąca i po prostu pyszna. Do tego celu można użyć chleba czerstwego, który w taki sposób dostanie drugie życie i nie zmarnuje się, a w zupie będzie smakował wyśmienicie.

Zupę można również podawać z fasolką. W tej wersji została użyta fasola biała, która ma naprawdę sporo białka, a także jest świetnym źródłem wapnia i żelaza. Dobrze jest wykorzystywać ją w swoich daniach jak najczęściej ze względu na dużo wartościowych składników, które zawiera.

Zupa solferino z ryżem jest niezwykle smacznym pomysłem na zdrowy i wartościowy posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzywnych dań. Z tego przepisu może również powstać zupa krem solferino, wystarczy całość zblendować. To idealna opcja dla niejadków.

Wartości odżywcze zupy solferino

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(451g)
Energia (kalorie)
66.84 kcal
301.45 kcal
Białko
2.55 g
11.49 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie solferino

Na 100g
Na porcję
(451g)
Węglowodany
10.08 g
45.46 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.74 g
39.41 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(451g)
Tłuszcz
2.07 g
9.31 g
Tłuszcze nasycone
0.67 g
3.01 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.33 g
5.98 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.10 g
4.97 g
Brak danych dla: ryż biały, por.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę solferino

Na 100g
Na porcję
(451g)
Witamina B6
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ryż biały, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.69 mg
3.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
359.08 µg (mcg)
1619.45 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, fasola konserwowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę solferino

Na 100g
Na porcję
(451g)
Sód
189.66 mg
855.36 mg
Potas
169.29 mg
763.51 mg
Wapń
39.62 mg
178.69 mg
Fosfor
48.28 mg
217.75 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
9.16 mg
41.30 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.80 mg
3.61 mg
Cynk
0.36 mg
1.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy solferino 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie solferino

Lista alergenów dla zupy solferino przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zupy solferino

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony mrożony
300 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
800 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 800 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Ryż biały
200 g
2 torebki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Fasola konserwowa
200 g
pół puszki
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
140 g
1 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Liczba porcji:
Koszt składników
115.50
Jak oceniasz przepis na zupę solferino
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób