Zupa soczewicowa

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa soczewicowa w czarnej misce
Zupa soczewicowa
Zupa soczewicowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z czerwonej soczewicy.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 35 min
188 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (120 g)
  • Ziemniaki średnie - 3 małe sztuki (180 g)
  • Soczewica czerwona (50 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Koperek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę soczewicową krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.

Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do garnka z cebulą.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez około 3 minuty.

Do garnka dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, wlej bulion i zagotuj.

Do zupy dodaj po 1 płaskiej łyżeczce przypraw, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod uchyloną pokrywką. Zawartość garnka zamieszaj od czasu do czasu.

Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę soczewicową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy soczewicowej

Zupa soczewicowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zupę soczewicową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej zupy bez mięsa potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, cebula, czosnek, marchew, ziemniaki, soczewica czerwona, bulion warzywny, pomidory w puszce, koper, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma oraz papryka ostra. Zupę możesz przygotować również z zielonej soczewicy.

A jak zrobić zupę soczewicową? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do garnka z cebulą. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez około 3 minuty. Do garnka dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, wlej bulion i zagotuj. Do zupy dodaj po 1 płaskiej łyżeczce przypraw, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod uchyloną pokrywką. Zawartość garnka zamieszaj od czasu do czasu. Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną posiekanym koperkiem.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwszą i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera małe ilości tłuszczu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować zupę z soczewicy czerwonej. Najlepsza wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa z soczewicy jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie soczewicowej

Lista alergenów dla zupy soczewicowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy soczewicowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa soczewicowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Soczewica stanowi doskonałe źródło składników odżywczych oraz jest doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
47.17
188.70
Białko (g)
1.67
6.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.53
30.12
Węglowodany przyswajalne (g)
6.18
24.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
5.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.45
5.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
1.27
5.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
3.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.65
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
73.05
292.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.21
24.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.61
2.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.43
57.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
702.55
2810.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
190.79
763.16
Potas (mg)
187.18
748.72
Wapń (mg)
18.55
74.21
Fosfor (mg)
30.08
120.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.66
46.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
3.02
Cynk (mg)
0.26
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy soczewicowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy soczewicowej

Koszt składników
54.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Ziemniaki średnie
180 g
3 małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Soczewica czerwona
50 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 50 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koperek
10 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Koszt składników
54.30