Zupa soczewicowa
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (120 g)
- Ziemniaki średnie - 3 małe sztuki (180 g)
- Soczewica czerwona (50 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Koperek (10 g)
Przepis na zupę soczewicową krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do garnka z cebulą.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez około 3 minuty.
Do garnka dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, wlej bulion i zagotuj.
Do zupy dodaj po 1 płaskiej łyżeczce przypraw, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod uchyloną pokrywką. Zawartość garnka zamieszaj od czasu do czasu.
Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat zupy soczewicowej
Zupa soczewicowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zupę soczewicową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej zupy bez mięsa potrzebne będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, cebula, czosnek, marchew, ziemniaki, soczewica czerwona, bulion warzywny, pomidory w puszce, koper, sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma oraz papryka ostra. Zupę możesz przygotować również z zielonej soczewicy.
A jak zrobić zupę soczewicową? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchew obierz, zetrzyj na grubych oczkach i dodaj do garnka z cebulą. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż przez około 3 minuty. Do garnka dodaj suchą soczewicę, wymieszaj, wlej bulion i zagotuj. Do zupy dodaj po 1 płaskiej łyżeczce przypraw, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i gotuj kolejne 15 minut pod uchyloną pokrywką. Zawartość garnka zamieszaj od czasu do czasu. Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną posiekanym koperkiem.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwszą i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera małe ilości tłuszczu. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.
Podsumowując: wiesz już jak ugotować zupę z soczewicy czerwonej. Najlepsza wegetariańska zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa z soczewicy jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zupie soczewicowej
Lista alergenów dla zupy soczewicowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy soczewicowej
Zupa soczewicowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Soczewica stanowi doskonałe źródło składników odżywczych oraz jest doskonałym źródłem białka w diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.