Przepis na zupę śliwkową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, goździki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, szklanka

Śliwki włóż do dużego garnka zalej 1l wody i dodaj cukier. Wrzuć cynamon i goździki. Gotuj całość przez 30 minut.

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente.

Przyprawy korzenne odcedź z zupy. Śliwki wyciągnij, pokrój w paseczki i włóż do garnka. Całość gotuj jeszcze 5 minut.

Odrobinę zupy przelej do szklanki i dodaj do niej skrobię. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Doprowadź do zagotowania.

Gotową zupę podawaj z makaronem.

Zupa śliwkowa podana w eleganckiej miseczce.
zupa śliwkowa
Koszt przygotowania dania
10.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
560 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Zupa śliwkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie śliwkowej

Zupa śliwkowa jest daniem niezwykle popularnym na Podlasiu. W innych rejonach Polski wciąż nie gości na stołach zbyt często, choć jest naprawdę pysznym i wyjątkowym daniem. Ta zupa odznacza się intensywnym i głębokim aromatem i świetnie zaspokaja apetyt. Dostarcza sporo błonnika, dlatego polecana jest w diecie osób z zaparciami. Choć bardzo prosta w wykonaniu, skradnie serce każdego, kto tylko jej spróbuje.

Ta zupa najlepiej smakuje z makaronem, zwłaszcza tym domowej roboty. Dobrze wybrać niezbyt duży, który nie przytłoczy całej zupy. Świetnie sprawdzi się w tej roli makaron kwadratowy, który zwykle używany jest do łazanek. W wersji wegańskiej wystarczy wybrać makaron bezjajeczny. Do całości można również dodać wersję z nasion roślin strączkowych, która jest bogata w białko.

Przepis na zupę śliwkową jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość można zrobić w bardzo szybkim czasie, dlatego to dobra zupa na kryzysowe sytuacje. Zrobiona jest tylko z kilku podstawowych składników, które łatwo można dostać w sklepie, dlatego całość wychodzi również bardzo tanio.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić dobrą zupę śliwkową, która oczaruje wszystkich gości i domowników. Ta zupa choć niezwykle prosta, ma fantastyczny smak i aromat. To wszystko zasługa korzennych przypraw, które wspaniale współgrają z suszonymi śliwkami.

Zupa jest robiona z suszonych śliwek, jednak należy pamiętać, by nie używać wędzonych produktów, gdyż nie powinny być poddawane długiemu gotowaniu. Ta zupa najlepiej smakuje bez dymnego posmaku, wzbogacona tylko o korzenne nuty. Ze względu na dodatek rozgrzewających przypraw będzie idealnym wyborem na jesienne i zimowe dni. W niektórych rejonach polski jest traktowana jako zupa typowo wigilijna.

Choć zwykle podawana jest z makaronem, można ją również przyrządzić z kluskami, najlepiej własnej roboty. Lane kluski w towarzystwie tej pysznej zupy sprawdzają się naprawdę wspaniale.

Ta zupa owocowa charakteryzuje się naprawdę intensywnym smakiem, jednak można go wzmocnić przygotowując ją z kisielem. Warto wybrać kisiel ze słodkich owoców, świetnie sprawdzą się jabłka. Całość można również zrobić ze świeżych śliwek, jednak bez wątpienia najlepiej smakuje w wersji z suszonych owoców.

Wartości odżywcze zupy śliwkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(252g)
Energia (kalorie)
222.25 kcal
560.08 kcal
Białko
5.68 g
14.30 g

Węglowodany w zupie śliwkowej

Na 100g
Na porcję
(252g)
Węglowodany
50.36 g
126.92 g
Węglowodany przyswajalne
44.33 g
111.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.03 g
15.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(252g)
Tłuszcz
1.09 g
2.76 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
1.39 g
Tłuszcze nienasycone
0.55 g
1.37 g
Tłuszcze jednonasycone
0.18 g
0.46 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.92 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę śliwkową

Na 100g
Na porcję
(252g)
Witamina B6
0.25 mg
0.62 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.31 mg
Niacyna
3.34 mg
8.43 mg
Foliany
21.80 µg (mcg)
54.95 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę śliwkową

Na 100g
Na porcję
(252g)
Sód
7.24 mg
18.23 mg
Potas
351.96 mg
886.94 mg
Wapń
24.45 mg
61.62 mg
Fosfor
127.29 mg
320.78 mg
Magnez
50.43 mg
127.09 mg
Żelazo
1.84 mg
4.64 mg
Cynk
1.00 mg
2.51 mg
Miedź
0.27 mg
0.67 mg
Mangan
0.86 mg
2.16 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy śliwkowej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie śliwkowej

Lista alergenów dla zupy śliwkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny

Cena przygotowania zupy śliwkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Makaron z semoliny
180 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.02
Za 180 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na zupę śliwkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób