Zupa śliwkowa
- Śliwki suszone (300 g)
- Makaron z semoliny (180 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (20 g)
Przepis na zupę śliwkową krok po kroku
Śliwki włóż do dużego garnka zalej 1l wody i dodaj cukier. Wrzuć cynamon i goździki. Gotuj całość przez 30 minut.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente.
Przyprawy korzenne odcedź z zupy. Śliwki wyciągnij, pokrój w paseczki i włóż do garnka. Całość gotuj jeszcze 5 minut.
Odrobinę zupy przelej do szklanki i dodaj do niej skrobię. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do garnka z zupą. Doprowadź do zagotowania.
Gotową zupę podawaj z makaronem.
Więcej informacji na temat zupy śliwkowej
Zupa śliwkowa jest daniem niezwykle popularnym na Podlasiu. W innych rejonach Polski wciąż nie gości na stołach zbyt często, choć jest naprawdę pysznym i wyjątkowym daniem. Ta zupa odznacza się intensywnym i głębokim aromatem i świetnie zaspokaja apetyt. Dostarcza sporo błonnika, dlatego polecana jest w diecie osób z zaparciami. Choć bardzo prosta w wykonaniu, skradnie serce każdego, kto tylko jej spróbuje.
Ta zupa najlepiej smakuje z makaronem, zwłaszcza tym domowej roboty. Dobrze wybrać niezbyt duży, który nie przytłoczy całej zupy. Świetnie sprawdzi się w tej roli makaron kwadratowy, który zwykle używany jest do łazanek. W wersji wegańskiej wystarczy wybrać makaron bezjajeczny. Do całości można również dodać wersję z nasion roślin strączkowych, która jest bogata w białko.
Przepis na zupę śliwkową jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość można zrobić w bardzo szybkim czasie, dlatego to dobra zupa na kryzysowe sytuacje. Zrobiona jest tylko z kilku podstawowych składników, które łatwo można dostać w sklepie, dlatego całość wychodzi również bardzo tanio.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić dobrą zupę śliwkową, która oczaruje wszystkich gości i domowników. Ta zupa choć niezwykle prosta, ma fantastyczny smak i aromat. To wszystko zasługa korzennych przypraw, które wspaniale współgrają z suszonymi śliwkami.
Zupa jest robiona z suszonych śliwek, jednak należy pamiętać, by nie używać wędzonych produktów, gdyż nie powinny być poddawane długiemu gotowaniu. Ta zupa najlepiej smakuje bez dymnego posmaku, wzbogacona tylko o korzenne nuty. Ze względu na dodatek rozgrzewających przypraw będzie idealnym wyborem na jesienne i zimowe dni. W niektórych rejonach polski jest traktowana jako zupa typowo wigilijna.
Choć zwykle podawana jest z makaronem, można ją również przyrządzić z kluskami, najlepiej własnej roboty. Lane kluski w towarzystwie tej pysznej zupy sprawdzają się naprawdę wspaniale.
Ta zupa owocowa charakteryzuje się naprawdę intensywnym smakiem, jednak można go wzmocnić przygotowując ją z kisielem. Warto wybrać kisiel ze słodkich owoców, świetnie sprawdzą się jabłka. Całość można również zrobić ze świeżych śliwek, jednak bez wątpienia najlepiej smakuje w wersji z suszonych owoców.
Alergeny w zupie śliwkowej
Lista alergenów dla zupy śliwkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron z semoliny
Wartości odżywcze zupy śliwkowej
Ta zupa jest zdrowa, jednak nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(252g)
Węglowodany
(252g)
Tłuszcze
(252g)
Witaminy
(252g)
Składniki mineralne
(252g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.