Zupa serowo cebulowa
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Cebula - 4 duże sztuki (600 g)
- Ser topiony (150 g)
- Ziemniaki późne - 1 średnia sztuka (150 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Masło (20 g)
Przepis na zupę serowo cebulową krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę oraz masło i przesmaż na nim cebulę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i smaż kilka minut, aż się zarumieni.
Następnie do cebuli dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki majeranku.
Do garnka dodaj ziemniaka, składniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę.
Zawartość garnka zalej ciepłym bulionem, doprowadź go do zagotowania i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 10-15 minut.
Po tym czasie zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem.
Część zupy przelej do miski, dodaj do niej serek topiony i zblenduj, aż cały ser się roztopi.
Zawartość miski wlej z powrotem do garnka i składniki wymieszaj.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.
Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek.
Więcej informacji na temat zupy serowo cebulowej
Zupa serowo cebulowa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na zupę serowo cebulową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: wywar jarzynowy, cebula, ser topiony, ziemniaki, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz papryka ostra.
A jak zrobić zupę serowo cebulową? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę oraz masło i przesmaż na nim cebulę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i smaż kilka minut, aż się zarumieni. Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki przypraw. Do garnka dodaj ziemniaka, składniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę. Zawartość garnka zalej ciepłym bulionem, doprowadź go do zagotowania i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 10-15 minut. Po tym czasie zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Część zupy przelej do miski, dodaj do niej serek topiony i zblenduj, aż cały ser się roztopi. Zawartość miski wlej z powrotem do garnka i składniki wymieszaj. Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując pyszna zupa stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa cebulowa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem grzanek. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych z przystępnych cenach.
Alergeny w zupie serowo cebulowej
Lista alergenów dla zupy serowo cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- Masło
Wartości odżywcze zupy serowo cebulowej
Zupa serowo-cebulowa to doskonała propozycja na smaczny obiad. Cebula wykorzystana do przygotowania zupy stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.