Zupa serowa z pulpetami

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa serowa z pulpetami podana w białej bulionówce.
Zupa serowa z pulpetami
Zupa serowa z pulpetami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na zupę z pulpecikami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
589 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Serek topiony śmietankowy 3 sztuki (300 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Pietruszka (75 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 2 łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Chleb pszenny 2 kromki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender, tarka, duża miska, miska

Przepis na zupę serową z pulpetami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Marchew oraz pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę.

Do garnka dodaj ciepły bulion, marchew oraz pietruszkę i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Do miski przełóż mięso, wybij do niego jajko, dodaj bułkę tartą oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy.

Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i włóż je do gotującego się bulionu.

Pulpeciki gotuj przez około 15 minut, następnie wyciągnij je z bulionu i przełóż do miseczki.

Warzywa oraz bulion zblenduj na gładki krem.

Do bulionu z warzywami dodaj pokrojone serki topione i gotuj, aż rozpuszczą się (zupę pomieszaj od czasu do czasu).

Na koniec zupę dopraw do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ugotowane pulpeciki dodaj z powrotem do zupy i chwilę podgrzewaj.

Chleb pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni przez kilka minut, do uzyskania grzanek.

Zupę podawaj na ciepło posypaną grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę serową z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,8% osób

Więcej informacji na temat zupy serowej z pulpetami

Zupa serowa z pulpetami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa z klopsikami doskonale smakuje na ciepło. Przepis na zupę serową z pulpetami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, serek topiony śmietankowy, marchew, pietruszka, cebula, mięso mielone, jajka, bułka tarta, olej rzepakowy, chleb pszenny, sól, pieprz oraz papryka ostra.

A jak zrobić zupę serową z pulpetami? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew oraz pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Do garnka dodaj ciepły bulion, marchew oraz pietruszkę i gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut. Do miski przełóż mięso, wybij do niego jajko, dodaj bułkę tartą oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wyrób do uzyskania jednolitej masy. Z masy mięsnej uformuj małe pulpeciki i włóż je do gotującego się bulionu. Pulpeciki gotuj przez około 15 minut, następnie wyciągnij je z bulionu i przełóż do miseczki. Warzywa oraz bulion zblenduj na gładki krem. Do bulionu z warzywami dodaj pokrojone serki topione i gotuj, aż rozpuszczą się (zupę pomieszaj od czasu do czasu). Na koniec zupę dopraw do smaku papryką ostrą, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Ugotowane pulpeciki dodaj z powrotem do zupy i chwilę podgrzewaj. Zupę podawaj na ciepło posypaną grzankami.

Dodatek serków topionych sprawia, że zupa ma bardzo kremową konsystencję. Należy pamiętać jednak, że jest to danie dość kaloryczne, a serki topione są produktem wysoko przetworzonym, dlatego zupa ta powinna pojawiać się w naszym jadłospisie raczej sporadycznie. Aby przełamać jednolitą konsystencję zupy podajemy ją z grzankami, które nadadzą chrupkości całemu daniu.

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować zupę serową z pulpetami. Pulpety z mięsa mielonego zanurzone w zupie serowej świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie serowej z pulpetami

Lista alergenów dla zupy serowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze zupy serowej z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

Zupa serowa z pulpetami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Serki topione wykorzystane do przygotowania zupy są produktem wysokoprzetworzonym, dlatego warto ograniczyć ich spożycie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
134.00
589.62
Białko (g)
5.84
25.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
5.02
22.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.55
20.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
2.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
10.04
44.18
Tłuszcze nasycone (g)
5.12
22.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.92
21.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
17.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
4.27
Cholesterol (mg)
37.59
165.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A (µg (mcg))
88.24
388.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.34
5.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.56
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.95
197.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
6.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.42
59.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
427.36
1880.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
240.00
1056.00
Potas (mg)
129.16
568.30
Wapń (mg)
29.86
131.39
Fosfor (mg)
69.17
304.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.19
40.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
2.88
Cynk (mg)
0.70
3.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy serowej z pulpetami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy serowej z pulpetami

Koszt składników
83.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Serek topiony śmietankowy
300 g
3 sztuki
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 3
8.77
Za 300 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
75 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 75 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2 łyżki stołowe
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Chleb pszenny
100 g
2 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 100 g
Koszt składników
83.20