Zupa serowa z pulpecikami

Opublikowano: 25.07.2021 r., 20:37 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarna miska z zupą serową z pulpecikami, na czarnej ściereczce. Obok znajdują się sztućce, natka pietruszki i grzanki.
Zupa serowa z pulpecikami
Zupa serowa z pulpecikami to kremowa zupa zrobiona z serków topionych, w której pływają małe pulpeciki, dzięki czemu zupa jest bardzo pożywna i zasmakuje całej rodzinie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
633 kcal
Kcal w porcji
487 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ser topiony (500 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Por (80 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miska

Przepis na zupę serową z pulpecikami krok po kroku

Pora pokrój i podsmaż na oliwie, w garnku.

Do pora dodaj bulion, 0,5 łyżeczki pieprzu i serki topione. Wszystko zblenduj.

Mięso wymieszaj z jajkiem, 0,25 łyżeczki pieprzu.

Zupę zagotuj.

Z mięsa uformuj pulpeciki i wkładaj do gotującej się zupy.

Gotuj razem około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę serową z pulpecikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat zupy serowej z pulpecikami

Holenderska zupa serowa z pulpecikami sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy lubią pożywne dania. Idealnie pasuje na chłodne jesienno-zimowe dni, gdy potrzeba czegoś rozgrzewającego. Zupę robi się z serków topionych, co sprawia, że jest kremowa, ale też kaloryczna. Zwróć na to swoją uwagę, ponieważ zwykle zupę kojarzymy z daniem, które ma mało kalorii, bo to tylko woda z warzywami, ale taka zupa to już inna bajka. Warzyw znajdziemy w niej niedużo, bo jest zrobiona jedynie z porem, który świetnie komponuje się z serem. Serki topione są natomiast wysokokalorycznym dodatkiem, który zawiera dużo tłuszczu, a dodatkowo jak większość wysokoprzetworzonych produktów także ma w sobie dużo soli, która przez większość społeczeństwa jest spożywana w nadmiarze. Sól powinna być ograniczona do 5 g na dobę, czyli do 1 łyżeczki. Może się wydawać, że cała łyżeczka soli to dużo, ale pamiętaj, że sól nie tylko znajduje się w solniczce, ale także w powszechnie spożywanych produktach, jak pieczywo, wędliny, sery, konserwy, makarony i inne przetworzone produkty. Sód znajduje się także naturalnie, w nieprzetworzonych produktach, ale tym nie musisz się tak bardzo przejmować, ponieważ jego ilości są znacznie mniejsze, niż przetworzonych produktów. Przykładowo surowy dorsz zawiera 89 mg sodu w 100 g, a wędzony dorsz ma już około 1170 mg sodu w 100 g. Jest to aż 13 razy więcej, dlatego dla naszego zdrowia lepsze jest wybieranie produktów niskoprzetworzonych. Przepis na zupę serową z pulpecikami oczywiście nie jest wolny od soli, dlatego ograniczaj się z jej jedzeniem. Zupę najczęściej podaje się z klopsikami i z makaronem lub grzankami. Pulpecikami mielonymi znajdującymi się w zupie sprawisz, że będzie ona jeszcze bardziej pożywna, ponieważ zupa będzie zawierała więcej białka, które pozytywnie wpływa na uczucie sytości. Ta zupa z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom sera i rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory. Ze względu na dużą ilość kalorii postaraj się nie zjeść całego garnka na raz, mimo że ciężko jest się od niej oderwać.

Alergeny w zupie serowej z pulpecikami

Lista alergenów dla zupy serowej z pulpecikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy serowej z pulpecikami

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na dużą ilość kalorii postaraj się nie zjeść całego garnka na raz, mimo że ciężko jest się od niej oderwać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(487g)
Energia (kcal)
130.07
633.44
Białko (g)
4.97
24.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(487g)
Węglowodany (g)
1.98
9.64
Węglowodany przyswajalne (g)
1.91
9.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.36
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(487g)
Tłuszcz (g)
11.45
55.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.76
32.94
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
22.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.01
19.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
3.28
Cholesterol (mg)
44.76
217.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(487g)
Witamina A (µg (mcg))
92.05
448.29
Witamina B6 (mg)
0.09
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
1.15
Witamina C (mg)
0.81
3.93
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.90
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
1.65
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.95
399.11
Tiamina (mg)
0.13
0.64
Ryboflawina (mg)
0.11
0.54
Niacyna (mg)
0.99
4.82
Foliany (µg (mcg))
7.82
38.07
Beta karoten (µg (mcg))
104.16
507.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(487g)
Sód (mg)
277.75
1352.66
Potas (mg)
94.14
458.46
Wapń (mg)
25.97
126.47
Fosfor (mg)
58.97
287.17
Magnez (mg)
6.48
31.55
Żelazo (mg)
0.60
2.90
Cynk (mg)
0.53
2.57
Miedź (mg)
0.02
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy serowej z pulpecikami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy serowej z pulpecikami

Koszt składników
84.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser topiony
500 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 4
15.38
Za 500 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
84.00