Przepis na zupę serową z pulpecikami krok po kroku

Składniki
  • Ser topiony 500 g
  • bulion warzywny 1000 ml
  • Por 80 g
  • Mięso mielone wieprzowe 300 g
  • Jajko 1 szt.
  • Oliwa z oliwek 10 ml
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, miska

Pora pokrój i podsmaż na oliwie, w garnku.

Do pora dodaj bulion, 0,5 łyżeczki pieprzu i serki topione. Wszystko zblenduj.

Mięso wymieszaj z jajkiem, 0,25 łyżeczki pieprzu.

Zupę zagotuj.

Z mięsa uformuj pulpeciki i wkładaj do gotującej się zupy.

Gotuj razem około 20 minut.

Czarna miska z zupą serową z pulpecikami, na czarnej ściereczce. Obok znajdują się sztućce, natka pietruszki i grzanki.
zupa serowa z pulpecikami
Koszt przygotowania dania
45.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
633 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Zupa serowa z pulpecikami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie serowej z pulpecikami

Holenderska zupa serowa z pulpecikami sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy lubią pożywne dania. Idealnie pasuje na chłodne jesienno-zimowe dni, gdy potrzeba czegoś rozgrzewającego. Zupę robi się z serków topionych, co sprawia, że jest kremowa, ale też kaloryczna. Zwróć na to swoją uwagę, ponieważ zwykle zupę kojarzymy z daniem, które ma mało kalorii, bo to tylko woda z warzywami, ale taka zupa to już inna bajka. Warzyw znajdziemy w niej niedużo, bo jest zrobiona jedynie z porem, który świetnie komponuje się z serem. Serki topione są natomiast wysokokalorycznym dodatkiem, który zawiera dużo tłuszczu, a dodatkowo jak większość wysokoprzetworzonych produktów także ma w sobie dużo soli, która przez większość społeczeństwa jest spożywana w nadmiarze. Sól powinna być ograniczona do 5 g na dobę, czyli do 1 łyżeczki. Może się wydawać, że cała łyżeczka soli to dużo, ale pamiętaj, że sól nie tylko znajduje się w solniczce, ale także w powszechnie spożywanych produktach, jak pieczywo, wędliny, sery, konserwy, makarony i inne przetworzone produkty. Sód znajduje się także naturalnie, w nieprzetworzonych produktach, ale tym nie musisz się tak bardzo przejmować, ponieważ jego ilości są znacznie mniejsze, niż przetworzonych produktów. Przykładowo surowy dorsz zawiera 89 mg sodu w 100 g, a wędzony dorsz ma już około 1170 mg sodu w 100 g. Jest to aż 13 razy więcej, dlatego dla naszego zdrowia lepsze jest wybieranie produktów niskoprzetworzonych. Przepis na zupę serową z pulpecikami oczywiście nie jest wolny od soli, dlatego ograniczaj się z jej jedzeniem. Zupę najczęściej podaje się z klopsikami i z makaronem lub grzankami. Pulpecikami mielonymi znajdującymi się w zupie sprawisz, że będzie ona jeszcze bardziej pożywna, ponieważ zupa będzie zawierała więcej białka, które pozytywnie wpływa na uczucie sytości. Ta zupa z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom sera i rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory. Ze względu na dużą ilość kalorii postaraj się nie zjeść całego garnka na raz, mimo że ciężko jest się od niej oderwać.

Wartości odżywcze zupy serowej z pulpecikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (487g)
Energia (kalorie)
130.07 kcal
633.44 kcal
Białko
4.97 g
24.21 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (487g)
Tłuszcz
11.45 g
55.78 g
Tłuszcze nasycone
6.76 g
32.94 g
Tłuszcze nienasycone
4.69 g
22.84 g
Tłuszcze jednonasycone
4.01 g
19.55 g
Brak danych dla: por.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę serową z pulpecikami

Na 100g
Na porcję (487g)
Witamina A
92.05 µg (mcg)
448.29 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.64 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.99 mg
4.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę serową z pulpecikami

Na 100g
Na porcję (487g)
Sód
277.75 mg
1352.66 mg
Potas
94.14 mg
458.46 mg
Wapń
25.97 mg
126.47 mg
Fosfor
58.97 mg
287.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
6.48 mg
31.55 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
2.90 mg
Cynk
0.53 mg
2.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy serowej z pulpecikami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie serowej z pulpecikami

Lista alergenów dla zupy serowej z pulpecikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zupy serowej z pulpecikami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser topiony
500 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 4
15.38
Za 500 g
bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
84.00
Łączny koszt
45.28
Jak oceniasz przepis na zupę serową z pulpecikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób