Zupa serowa z pulpecikami
- Ser topiony (500 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Por (80 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
Przepis na zupę serową z pulpecikami krok po kroku
Pora pokrój i podsmaż na oliwie, w garnku.
Do pora dodaj bulion, 0,5 łyżeczki pieprzu i serki topione. Wszystko zblenduj.
Mięso wymieszaj z jajkiem, 0,25 łyżeczki pieprzu.
Zupę zagotuj.
Z mięsa uformuj pulpeciki i wkładaj do gotującej się zupy.
Gotuj razem około 20 minut.
-
Zupka serowa
-
Zupa serowa
-
Zupa czosnkowa
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa krem z pora
-
Zupa cebulowa krem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa z serków topionych
-
Sos z serka topionego
-
Tortilla z łososiem i serkiem
-
Zupa z krewetkami
-
Zupa z pieczonej papryki
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Makaron ze szpinakiem i serem topionym
-
Zupa porowa z pulpetami
-
Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
-
Pulpety w sosie serowym
-
Dania z serkiem topionym
Więcej informacji na temat zupy serowej z pulpecikami
Holenderska zupa serowa z pulpecikami sprawdzi się świetnie dla wszystkich, którzy lubią pożywne dania. Idealnie pasuje na chłodne jesienno-zimowe dni, gdy potrzeba czegoś rozgrzewającego. Zupę robi się z serków topionych, co sprawia, że jest kremowa, ale też kaloryczna. Zwróć na to swoją uwagę, ponieważ zwykle zupę kojarzymy z daniem, które ma mało kalorii, bo to tylko woda z warzywami, ale taka zupa to już inna bajka. Warzyw znajdziemy w niej niedużo, bo jest zrobiona jedynie z porem, który świetnie komponuje się z serem. Serki topione są natomiast wysokokalorycznym dodatkiem, który zawiera dużo tłuszczu, a dodatkowo jak większość wysokoprzetworzonych produktów także ma w sobie dużo soli, która przez większość społeczeństwa jest spożywana w nadmiarze. Sól powinna być ograniczona do 5 g na dobę, czyli do 1 łyżeczki. Może się wydawać, że cała łyżeczka soli to dużo, ale pamiętaj, że sól nie tylko znajduje się w solniczce, ale także w powszechnie spożywanych produktach, jak pieczywo, wędliny, sery, konserwy, makarony i inne przetworzone produkty. Sód znajduje się także naturalnie, w nieprzetworzonych produktach, ale tym nie musisz się tak bardzo przejmować, ponieważ jego ilości są znacznie mniejsze, niż przetworzonych produktów. Przykładowo surowy dorsz zawiera 89 mg sodu w 100 g, a wędzony dorsz ma już około 1170 mg sodu w 100 g. Jest to aż 13 razy więcej, dlatego dla naszego zdrowia lepsze jest wybieranie produktów niskoprzetworzonych. Przepis na zupę serową z pulpecikami oczywiście nie jest wolny od soli, dlatego ograniczaj się z jej jedzeniem. Zupę najczęściej podaje się z klopsikami i z makaronem lub grzankami. Pulpecikami mielonymi znajdującymi się w zupie sprawisz, że będzie ona jeszcze bardziej pożywna, ponieważ zupa będzie zawierała więcej białka, które pozytywnie wpływa na uczucie sytości. Ta zupa z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom sera i rozgrzeje w chłodne jesienne wieczory. Ze względu na dużą ilość kalorii postaraj się nie zjeść całego garnka na raz, mimo że ciężko jest się od niej oderwać.
Alergeny w zupie serowej z pulpecikami
Lista alergenów dla zupy serowej z pulpecikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy serowej z pulpecikami
Ze względu na dużą ilość kalorii postaraj się nie zjeść całego garnka na raz, mimo że ciężko jest się od niej oderwać.
Energia i białka
(487g)
Węglowodany
(487g)
Tłuszcze
(487g)
Witaminy
(487g)
Składniki mineralne
(487g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.