Zupa serowa z mięsem mielonym
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (300 g)
- Cebula (200 g)
- Ser topiony (250 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Masło (10 g)
Przepis na zupę serową z mięsem mielonym krok po kroku
Bulion podgrzej (zostaw 2-3 łyżki do późniejszych kroków).
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso i dopraw solą, pieprzem, gałką, kurkumą oraz suszonymi ziołami.
Smaż do zarumienienia mięsa.
W rondelku rozpuść ser z odrobiną bulionu.
Do gotującego się bulionu dodaj mięso z cebulą oraz roztopiony ser.
Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Więcej informacji na temat zupy serowej z mięsem mielonym
Zupa serowa z mięsem mielonym to świetna opcja na niezwykle odżywczy obiad. Całość dostarcza sporo białka i tłuszczu. Jest bardzo sycąca, więc zastąpi drugie danie.
Przepis na zupę serową z mięsem mielonym to najlepsza opcja na obiad. Robi się ją z dużą ilością mięsa, ale również serkiem topionym, który wpływa na smak i wspaniałą konsystencję. To pomysł na ekspresowy posiłek. Całość idealnie nadaje się zwłaszcza na jesienne dni, gdyż jest rozgrzewająca i niezwykle sycące. Ma wspaniałą, gęstą konsystencję. To danie, które na pewno przypadnie do gustu osobom, które kochają ciekawe przepisy pełne smaku.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę, by powstało danie smaczne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To pyszne danie dla wszystkich miłośników nowoczesnej kuchni. Całość będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi daniami. Zupę robi się już w 30 minut, więc sprawdzi się wspaniale na awaryjny posiłek, który syci na długi czas. To idealny wybór dla początkujących kucharzy, gdyż całość nie potrzebuje zbyt dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udaje. Warto do zupy użyć także dodać serka topionego, który łatwo się roztapia i dodaje zupie bardziej kremowego charakteru. Idealnie sprawdzi się taki w wersji śmietankowej, ale można też użyć smakowego, by wzbogacił smak całego dania. Oprócz serka topionego można dodać także inne rodzaje sera, świetnie sprawdzi się cheddar, który znany jest ze swojego ostrego aromatu, przez co wspaniale przełamuje zbyt mdły smak serka topionego. Do zupy można wrzucić również inne sery, świetnie nada się długodojrzewający, na przykład parmezan. Już jedna miseczka wystarczy, by zaspokoić głód na kilka godzin. To również pomysł na smaczne danie na kolacje. Całość jest pełna smaku, a przy tym niezwykle lekka, przez co sprawdzi się na szybką przekąskę przed snem. Ma bardzo łagodny smak, więc sprawdzi się także dla dzieci. Jeśli lubisz ostrzejsze dania, dodaj do niej papryczki chili.
Alergeny w zupie serowej z mięsem mielonym
Lista alergenów dla zupy serowej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy serowej z mięsem mielonym
To opcja, która dostarcza sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna zbyt często gościć w diecie.
Energia i białka
(440g)
Węglowodany
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy
(440g)
Składniki mineralne
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.