Zupa serowa
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Ser topiony (200 g)
- Ser cheddar (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
Przepis na zupę serową krok po kroku
W dużym garnku zagotuj bulion.
Cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do garnka z bulionem. Całość mieszaj dokładnie.
Następnie dodaj ser topiony i gotuj przez 20 minut.
Pod koniec dopraw całość przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
-
Zupka serowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa cebulowa
-
Zupa kalafiorowa
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa grzybowa
-
Soczewicowa
-
Zupa brokułowa
-
Zupa krem z cukinii
-
Zupa czosnkowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa krem brokułowa
-
Zupka miso
-
Zupa botwinka
-
Zupa z ciecierzycy
-
Zupa szparagowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa wegetariańska
Więcej informacji na temat zupy serowej
Zupa serowa jest świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę smacznych dań. Całość idealnie nadaje się zwłaszcza na jesienne dni, gdyż jest rozgrzewająca i niezwykle sycące. Ma wspaniałą, gęstą konsystencję. To danie, które na pewno przypadnie do gustu osobom, które kochają ciekawe przepisy pełne smaku. Idealnie smakuje podana z grzankami, które można moczyć w zupie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę serową, która będzie pełna smaku, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość będzie dobrym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt pracochłonnymi daniami. Zupę robi się już w 20 minut, więc sprawdzi się wspaniale na awaryjny posiłek, który syci na długi czas. To idealny wybór dla początkujących kucharzy, gdyż całość nie potrzebuje zbyt dużo czasu na przygotowanie i zawsze się udaje.
Ten sprawdzony przepis na zupę serową jest niezwykle smaczny, a przy okazji niezbyt pracochłonny. Do jej przygotowania wystarczy tylko bulion i dobrej jakości ser. Warto do zupy użyć także dodać serka topionego, który łatwo się roztapia i dodaje zupie bardziej kremowego charakteru. Idealnie sprawdzi się taki w wersji śmietankowej, ale można też użyć smakowego, by wzbogacił smak całego dania. Oprócz serka topionego można dodać także inne rodzaje sera świetnie sprawdzi się cheddar, który znany jest ze swojego ostrego aromatu, przez co wspaniale przełamuje zbyt mdły smak serka topionego. Do zupy można wrzucić również inne sery, świetnie nada się długodojrzewajacy, na przykład parmezan.
Ta zupa idealnie sprawdzi się na obiad, to dlatego, że jest bardzo sycąca. Już jedna miseczka wystarczy, by zaspokoić głód na kilka godzin. To również pomysł na smaczne danie na kolacje. Całość jest pełna smaku, a przy tym niezwykle lekka, przez co sprawdzi się na szybką przekąskę przed snem. Ma bardzo łagodny smak więc sprawdzi się także dla dzieci. Ta pyszna pyszna zupa to dobra opcja również na diecie wegetariańskiej. Jest tak smaczna, że znika z talerzy w mgnieniu oka.
Jeśli zastanawiasz się jaki ser do zupy użyć, by była najlepsza, to ten przepis podpowie ci idealną kombinację.
Alergeny w zupie serowej
Lista alergenów dla zupy serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- Ser cheddar
Wartości odżywcze zupy serowej
To danie charakteryzuje się dużą ilością nasyconych tłuszczów, które mają negatywy wpływ na układ krwionośny.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.