Zupa selerowa

Opublikowano: 24.04.2021 r., 11:46 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa selerowa jest podana w filiżankach z uszkiem, które stoją na nakrapianych podstawkach. Obok filiżanek z zupą leżą łyżki. Filiżanka na głównym planie jest trzymana w objęciach dłońmi kobiety w swetrze.  Zupa podana jest z natką pietruszki i pieczywem
Zupa selerowa
Zupa selerowa to aksamitny, biały krem z warzyw, w którym przeważa aromat selera korzeniowego. Koniecznie sprawdź jak zrobić tą delikatną, lekkostrawną, fit zupę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 25 min
383 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Seler korzeniowy 1 sztuka (320 g)
  • Por biała część pora (140 g)
  • Ziemniaki średnie 2 średniej wielkości ziemniaki (180 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (80 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
Sprzęt kuchenny
garnek, blender

Przepis na zupę selerową krok po kroku

Pora pokrój w półplasterki.

W garnku rozgrzej olej, dodaj pora i chwilę podsmaż.

Dowolnie pokrój resztę warzyw, ale im drobniej je pokroisz tym szybciej się ugotują.

Do pora dodaj przyprawy (2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, po 0,25 łyżeczki imbiru, pieprzu i soli), 1,4 l wody, pokrojoną pietruszkę i selera.

Gotuj około 5 minut.

Po tym czasie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj do momentu aż będą one miękkie.

Gdy warzywa są ugotowane wyjmij z zupy liście laurowe i ziele angielskie.

Zblenduj zupę na krem.

Zupę selerową możesz podawać z tostami

Jak oceniasz przepis na zupę selerową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat zupy selerowej

Seler jest powszechnie używanym warzywem, szczególnie często dodajemy seler do zupy, i sałatek jarzynowych. Przepis, z którego wyjdzie Ci aromatyczna selerowa zupa krem, jest banalnie prosty. Gotowa zupa selerowa będzie biała i gęsta. Warto przygotować tę zupę z selera, ponieważ poza swoim charakterystycznym aromatem i smakiem nasz główny składnik jest on także zdrowym warzywem, oczywiście nie dla każdego, ale do tego przejdziemy później :)

Seler korzeniowy, bo to właśnie z korzenia będziemy robić naszą zupę to niskokaloryczne warzywo zawierające jedynie 42 kcal w 100 g. Dodatkowo zawiera między innymi witaminę C, K, kwas foliowy, wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Jest także źródłem fitochemikaliów, które mimo groźnie brzmiącej nazwy mają pozytywny wpływ na zdrowie. Mogą one zapobiegać lub zmniejszać stan zapalny i uszkodzenia oksydacyjne. W rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego stres oksydacyjny i stany zapalne odgrywają istotną rolę, dlatego zwalczanie ich jest ważnym elementem dbania o swoje zdrowie. Korzeń selera ma także działanie moczopędne i znajduje zastosowanie w leczeniu kolki. Mam nadzieję, że przekonało Cię to, że selerowa zupa jest warta przetestowania.

Niestety seler nie jest dobry dla każdego, ponieważ jest jednym z najczęściej uczulających warzyw. U osób z alergią na selera nawet po spożyciu przyprawy zawierającej to warzywo może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Zanim zaczniesz panikować i robić testy na nietolerancje lub eliminować seler, zwróć uwagę na to, że chodzi o osoby z alergią, jako jawną chorobą alergiczną, która występuje lub nasila się po kontakcie z alergenem, czyli w tym przypadku z selerem. Jeżeli teraz pobiegniesz sprawdzić, czy nie masz uczulenia na selera, jako genetycznej skazy, skłonności do alergii, czy pozytywnych wyników testów skórnych bądź sIgE, to może się okazać, że wynik będzie dodatni. W przypadku selera dane na temat częstości występowania pozytywnego wskaźnika uczulenia a alergią są bardzo rozbieżne. Badania pokazują, że uczulenie jest wykrywane nawet u 70% społeczeństwa, ale rzeczywista alergia pojawia się u jedynie 14%. Dlatego, jeżeli kiedykolwiek jadłaś selera lub chociaż trzymałaś go w dłoni i nie odnotowano u ciebie pokrzywki, napadu astmy, ani wstrząsu anafilaktycznego po kontakcie z nim, to nie masz czym się przejmować.

Jeśli już rozwiałam Twoje wątpliwości co do strachu przed selerem, to przejdźmy do porad jak zrobić z selera korzeniowego fit zupę. W tym przypadku będzie to zupa krem z selera i pora. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga wiele pracy ani profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Zupa selerowa z ziemniakami będzie gęstsza, więc jeżeli wolisz rzadszą zupę, możesz dodać mniej ziemniaków. Moja selerowa zupa ze względu na swoją konsystencję i użyte składniki może być podawana osobom na diecie lekkostrawnej.

Alergeny w zupie selerowej

Lista alergenów dla zupy selerowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy selerowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
69.64
383.04
Białko (g)
1.58
8.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
13.03
71.69
Węglowodany przyswajalne (g)
10.85
59.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.19
12.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
1.61
8.88
Tłuszcze nasycone (g)
0.19
1.03
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
7.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.94
5.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
2.66
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
15.92
87.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.53
68.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.72
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.82
147.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
192.03
1056.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
50.25
276.36
Potas (mg)
311.92
1715.55
Wapń (mg)
37.07
203.88
Fosfor (mg)
78.96
434.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.99
126.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
5.36
Cynk (mg)
0.31
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy selerowej 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy selerowej

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
320 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 320 g
Por
140 g
biała część pora
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Ziemniaki średnie
180 g
2 średniej wielkości ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
21.50