Przepis na zupę ryżową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
garnek

Wlej 2 l wody i zagotuj.

Na wrzącą wodę włóż umyte i oczyszczone udka z kurczaka.

Gotuj 15 minut, zdejmuj w międzyczasie szumy.

Po kwadransie dorzuć pokrojoną w pół plasterki pietruszkę i marchewkę. Wrzuć też 3 ziela angielskie i 3 liście laurowe.

Gotuj 30 minut.

Dodaj ryż i gotuj do miękkości ryżu (około 15 minut).

Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Mięso wyjmij z zupy, oddziel od kości i wyrzuć skórę. Rozdrobnij mięso i wymieszaj je z zupą.

Podawaj z natką pietruszki.

Zupa ryżowa
Zupa ryżowa
Koszt przygotowania dania
10.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
978 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
62

Zupa ryżowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie ryżowej

Bardzo łatwa, dietetyczna i lekka zupa ryżowa z kurczakiem i marchewką to danie świetne na obiad dla dzieci i seniorów. Zobacz, jak zrobić zupę ryżową. Taki pomysł na zupę sprawdzi się, gdy jesteś na diecie łatwostrawnej. Nie obciąża ona układu pokarmowego. Z tego powodu zupa ryżowa jest najlepsza dla najmłodszych i najstarszych. Przepis na zupę ryżową zajmie godzinę. Jest łatwy, szybki i wychodzi z niego smaczna zupa, idealna na obiad. Być może kojarzysz ten pyszny pomysł na danie z Twojego dzieciństwa?

Zupa ryżowa to zupa niskobudżetowa, pyszna, łatwa i szybka. To bardzo prosty przepis. Świetny, gdy nie masz dużej ilości czasu na gotowanie. Przepis na zupę ryżową składa się z kilku prostych składników. Wystarczy woda, mięso z ud kurczaka, ryż, marchewka i pietruszka. Do tego dodaj przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy. Taka smaczna zupa jest dobra zwłaszcza dla dzieci. Jest najlepsza dla osoby starszej, która nie może jeść ciężkostrawnych potraw. Wartość kaloryczna zupy nie jest wysoka, więc jest dobra w diecie redukcyjnej. Ma niewielką zawartość tłuszczu. Ten prosty przepis jest odpowiednim pomysłem na smaczne danie o małej ilości błonnika.

Jak zrobić zupę ryżową? Przygotuj kurczaka – umyj i oczyść. Do tego prostego przepisu dobre będzie uprzednie namoczenie kurczaka w zimnej wodzie przez około 2 godziny. W garnku zagotuj wodę i na wrzącą wodę wrzuć mięso. Gotuj przez 15 minut (jak pojawią się szumy, to je ściągnij łyżką). W tym czasie przygotuj marchewkę i pietruszkę. Obrane i umyte warzywa pokrój w pół plastry. Dodaj je do mięsa wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Należy gotować przez około pół godziny. Do zupy po tym czasie dodaj ryż. Gotuj, aż ryż zmięknie i przypraw zupę do smaku. Na samym końcu dodaj samo mięso oddzielone od kości i skóry, podzielone na mniejsze kawałki. Jak zrobisz zupę ryżową, podawaj ją z natką pietruszki. Pyszna i szybka zupa jest już gotowa.

*W przepisie na zupę ryżową najlepszy będzie ryż biały. Do obiadu można dodać też ryż basmati, paraboiled lub jaśminowy.

Jeżeli chcesz podać zupę ryżową na początku rozszerzania diety, zaleca się ugotowanie mięsa oddzielnie i dodanie go na samym końcu do zupy. Nie dodawaj też soli (ją należy ograniczać, zwłaszcza maluszkom). Po prostu ugotuj warzywa z ryżem i przyprawami na wodzie, a w oddzielnym garnku ugotuj mięso. Nie zaleca się podawania dzieciom (gdy ukończą 6. miesiąc życia) od razu zup na wywarze mięsnym. Chodzi o ewentualne alergie.

Wartości odżywcze zupy ryżowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kalorie)
208.23 kcal
978.69 kcal
Białko
13.00 g
61.09 g

Węglowodany w zupie ryżowej

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany
11.72 g
55.08 g
Węglowodany przyswajalne
11.13 g
52.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
2.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz
11.90 g
55.95 g
Tłuszcze nasycone
4.43 g
20.83 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.31 g
34.38 g
Tłuszcze jednonasycone
4.85 g
22.80 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.46 g
11.58 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.04 g
0.21 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
68.05 mg
319.83 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę ryżową

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A
96.86 µg (mcg)
455.24 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
1.21 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
1.93 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
1.62 mg
7.61 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E
0.14 mg
0.67 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
20.49 µg (mcg)
96.29 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.52 mg
Niacyna
3.74 mg
17.58 mg
Foliany
10.29 µg (mcg)
48.38 µg (mcg)
Beta karoten
757.77 µg (mcg)
3561.54 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę ryżową

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód
68.93 mg
323.98 mg
Potas
207.53 mg
975.39 mg
Wapń
12.31 mg
57.86 mg
Fosfor
131.98 mg
620.29 mg
Magnez
19.38 mg
91.11 mg
Żelazo
0.59 mg
2.78 mg
Cynk
1.28 mg
6.00 mg
Miedź
0.07 mg
0.34 mg
Mangan
0.15 mg
0.72 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ryżowej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ryżowej

Lista alergenów dla zupy ryżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupę ryżową

Cena przygotowania zupy ryżowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
600 g
2 duże sztuki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Marchewka
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na zupę ryżową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób