Przepis na zupa rybna ze szczupaka krok po kroku
- Szczupak filet 1000 g Możesz użyć całego szczupaka
- Cebula 150 g 2 średnie sztuki
- Bulion warzywny 300 ml
- Kalafior 200 g
- Fasolka szparagowa 200 g
- Śmietana 18% 200 g
- Masło klarowane 40 g
- Pomidor 250 g 2 średnie sztuki
- Natka pietruszki 20 g
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 40 g
Szczupaka pokrój w dzwonko. W dużym garnku umieść szczupaka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Przecedź przez sito.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy.
Kalafior podziel na mniejsze części. Umieść w zupie razem z fasolką szparagową. Dodaj także pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną papryczkę chili i starty imbir.
W między czasie mięso szczupaka oddziel z grubsza od ości. Umieść w malakserze. Dopraw solą i pieprzem. Rozdrobnij. Dodaj jajko i bułkę tartą. Uformuj średniej wielkości pulpety.
Ugotuj pulpety w zupie przez 7-9 minut.
Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z łyżką śmietany.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa rybna ze szczupaka - cechy przepisu
Więcej o zupie rybnej ze szczupaka
Zupa rybna ze szczupaka to doskonała propozycja na pyszną i sycącą zupę. Zupa rybna pozwala na wykorzystanie całej ryby, możesz zrobić z niej pulpety lub jeśli nie ma wielu ości dodać poszarpane mięso do zupy. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę rybną koniecznie przeczytaj przepis do końca. Przepis na zupę rybną ze szczupaka jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Składniki potrzebne do przygotowania zupy to: szczupak, bulion warzywny, cebula, kalafior, fasolka szparagowa, pomidor, natka pietruszki, śmietana kwaśna 18%, masło, bułka tarta, jajko, ziele angielskie, liść laurowy, papryczka chili, świeży imbir, sól i pieprz.
Jak zrobić zupę rybną ze szczupaka? Na początek pokrój szczupaka w dzwonko, zrób to ostrym nożem wtedy pójdzie łatwiej. W dużym garnku umieść rybę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Przecedź wywar. Wlej z powrotem do garnka. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy. Kalafior podziel na mniejsze części i wraz z fasolką szparagową włóż do zupy. Pokrój w kostkę pomidora, dodaj do garnka. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chili i startym imbirem. Gotuj 15 minut na średnim ogniu. W między czasie mięso szczupaka oddziel z grubsza od ości. Umieść w malakserze, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij. Dodaj jajko i bułkę tartą. Uformuj średniej wielkości pulpety. Gotuj je w zupie 7-9 minut. Posyp gotową zupę natką pietruszki i podawaj z łyżką śmietany kwaśnej.
Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Selen jest pierwiastkiem bardzo potrzebnym w naszej diecie, jego niedobór prowadzi do problemów z prawidłowym wydzielaniem hormonów przez tarczycę.
Podsumowując dobra zupa ze szczupaka jest aromatyczna i sycąca. Zupa sprawdzi się jako potrawa na święta ale także w dni powszednie na obiad. Smaczna zupa jest idealnym pomysłem na wykorzystanie ryby.
Wartości odżywcze zupy rybnej ze szczupaka
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie rybnej ze szczupaka
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupa rybna ze szczupaka
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa rybna ze szczupaka
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie rybnej ze szczupaka
Lista alergenów dla zupy rybnej ze szczupaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Szczupak filet
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta