Zupa rybna ze szczupaka

Opublikowano: 08.09.2021 r., 6:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa rybna ze szczupaka podana w czarnej miseczce, która stoi na większym talerzu.
Zupa rybna ze szczupaka
Zupa rybna ze szczupaka to doskonała propozycja na smaczną zupę dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu włączyć do swojej diety pełnowartościowy posiłek.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
218 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szczupak filet Możesz użyć całego szczupaka (1000 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (150 g)
  • Bulion warzywny (300 ml)
  • Kalafior (200 g)
  • Fasolka szparagowa (200 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Masło klarowane (40 g)
  • Pomidor 2 średnie sztuki (250 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupa rybna ze szczupaka krok po kroku

Szczupaka pokrój w dzwonko. W dużym garnku umieść szczupaka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Przecedź przez sito.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy.

Kalafior podziel na mniejsze części. Umieść w zupie razem z fasolką szparagową. Dodaj także pokrojonego w kostkę pomidora. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną papryczkę chili i starty imbir.

W między czasie mięso szczupaka oddziel z grubsza od ości. Umieść w malakserze. Dopraw solą i pieprzem. Rozdrobnij. Dodaj jajko i bułkę tartą. Uformuj średniej wielkości pulpety.

Ugotuj pulpety w zupie przez 7-9 minut.

Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z łyżką śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupa rybna ze szczupaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej ze szczupaka

Zupa rybna ze szczupaka to doskonała propozycja na pyszną i sycącą zupę. Zupa rybna pozwala na wykorzystanie całej ryby, możesz zrobić z niej pulpety lub jeśli nie ma wielu ości dodać poszarpane mięso do zupy. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę rybną koniecznie przeczytaj przepis do końca. Przepis na zupę rybną ze szczupaka jest prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Składniki potrzebne do przygotowania zupy to: szczupak, bulion warzywny, cebula, kalafior, fasolka szparagowa, pomidor, natka pietruszki, śmietana kwaśna 18%, masło, bułka tarta, jajko, ziele angielskie, liść laurowy, papryczka chili, świeży imbir, sól i pieprz.

Jak zrobić zupę rybną ze szczupaka? Na początek pokrój szczupaka w dzwonko, zrób to ostrym nożem wtedy pójdzie łatwiej. W dużym garnku umieść rybę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Przecedź wywar. Wlej z powrotem do garnka. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy. Kalafior podziel na mniejsze części i wraz z fasolką szparagową włóż do zupy. Pokrój w kostkę pomidora, dodaj do garnka. Dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chili i startym imbirem. Gotuj 15 minut na średnim ogniu. W między czasie mięso szczupaka oddziel z grubsza od ości. Umieść w malakserze, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij. Dodaj jajko i bułkę tartą. Uformuj średniej wielkości pulpety. Gotuj je w zupie 7-9 minut. Posyp gotową zupę natką pietruszki i podawaj z łyżką śmietany kwaśnej.

Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Selen jest pierwiastkiem bardzo potrzebnym w naszej diecie, jego niedobór prowadzi do problemów z prawidłowym wydzielaniem hormonów przez tarczycę.

Podsumowując dobra zupa ze szczupaka jest aromatyczna i sycąca. Zupa sprawdzi się jako potrawa na święta ale także w dni powszednie na obiad. Smaczna zupa jest idealnym pomysłem na wykorzystanie ryby.

Alergeny w zupie rybnej ze szczupaka

Lista alergenów dla zupy rybnej ze szczupaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Szczupak filet
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze zupy rybnej ze szczupaka

na 100g gotowej potrawy

Zupa rybna to świetna alternatywa dla tradycyjnych zup. Zupa zawiera niską ilość kalorii. Bogata jest w cenne kwasy wielonienasycone. Zawiera także duże ilości błonnika zważywszy na warzywa dodane do zupy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
87.43
218.58
Białko (g)
9.15
22.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.65
9.13
Węglowodany przyswajalne (g)
2.97
7.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.99
9.98
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
6.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.42
3.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
2.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.86
Cholesterol (mg)
41.32
103.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
49.77
124.42
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
2.15
Witamina C (mg)
9.37
23.42
Witamina D (µg (mcg))
1.08
2.71
Witamina E (mg)
0.31
0.77
Retinol (µg (mcg))
38.15
95.38
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
1.20
3.01
Foliany (µg (mcg))
19.80
49.49
Beta karoten (µg (mcg))
126.62
316.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
75.12
187.80
Potas (mg)
200.06
500.15
Wapń (mg)
45.12
112.80
Fosfor (mg)
116.06
290.15
Magnez (mg)
19.52
48.79
Żelazo (mg)
0.58
1.44
Cynk (mg)
0.45
1.14
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej ze szczupaka 46
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej ze szczupaka

Koszt składników
140.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak filet
1000 g
Możesz użyć całego szczupaka
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
77.14
Za 1000 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Fasolka szparagowa
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Pomidor
250 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 250 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Koszt składników
140.00