Zupa rybna z pomidorami

Opublikowano: 14.09.2021 r., 15:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa rybna z pomidorami
Zupa rybna z pomidorami
Zupa rybna z pomidorami to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik ryb, czy kuchni azjatyckiej. Ugotowana na esencjonalnym wywarze z krewetek i warzyw, z pomidorami z puszki i kawałkami filetów z dorsza jest naprawdę pyszna i sprawdzi się na wiele okazji.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
432 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Krewetki (500 g)
  • Dorsz filet (300 g)
  • Łosoś filet (300 g)
  • Cebula - 4 sztuki (400 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (30 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (90 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, kumin, sos rybny
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę rybną z pomidorami krok po kroku

Krewetki obierz i oczyść. Pancerze, odnóża i głowy włóż do garnka. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, przyprawy, zalej 2 litrami wody, zagotuj a następnie na średnim ogniu gotuj ok. 1,5 h. Odcedź wywar.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki.

Zagotuj, dodaj wywar rybny, koncentrat, sos rybny i sojowy. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.

Ryby pokrój w mniejsze kostki i dodaj do gotującej się wody.

Gotuj ok. 10 minut, a na 4 minuty przed końcem dodaj mięso z krewetek.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej z pomidorami

Zupa rybna z pomidorami to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik ryb, czy kuchni azjatyckiej. Ugotowana na esencjonalnym wywarze z krewetek i warzyw, z pomidorami z puszki i kawałkami filetów z dorsza jest naprawdę pyszna i sprawdzi się na wiele okazji. To dobra i smaczna propozycja na sycące i pożywne danie obiadowe lub wykwintną kolację. Przepis na zupę rybną z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz większego doświadczenia czy umiejętności kulinarnych, aby ją przygotować. Pamiętaj jednak, że gotowanie wywaru rybnego powinno trwać minimum godzinę, aby miał wyrazisty, esencjonalny, charakterystyczny smak, dlatego nie zostawiaj jej przygotowania na ostatnią chwilę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę rybną z pomidorami nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz krewetek świeżych lub mrożonych, ryb - na przykład dorsza i łososia, sosu rybnego i sojowego oraz warzyw: włoszczyzny, pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego. Nie można też zapomnieć o przyprawach które uzupełniają i podkreślają smak zupy. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki śmiało możesz dodać ostrej papryki lub papryczek chilii. Proces przygotowania nie jest skomplikowany - wystarczy że ugotujesz wywar rybny na pancerzach, odnóżach, głowach krewetek, dodasz do niego pomidory z puszki i wszystkie przyprawy, a pod koniec gotowania ryby i mięso z krewetek. To wszystko! Ważne aby nie dodawać ryb za wcześnie, ponieważ mogą się szybko zagotować i rozpaść. Zupa rybna z pomidorami najlepiej smakuje na ciepło, podawana tuż po ugotowaniu. Zupa jest niskokaloryczna, ale sycąca dlatego świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających. To świetny sposób na włączenie do diety ryb, które zgodnie z zaleceniami powinny być obecne minimum 2 razy w tygodniu. Koniecznie wypróbuj zupę rybną z pomidorami z naszego przepisu, napewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w zupie rybnej z pomidorami

Lista alergenów dla zupy rybnej z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Łosoś filet
    • Sos rybny
    • sos rybny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy rybnej z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy tygodniowo - zupa rybna z pomidorami to zdrowy, niskokaloryczny

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
86.51
432.57
Białko (g)
10.26
51.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.86
24.31
Węglowodany przyswajalne (g)
3.79
18.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
5.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
3.02
15.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
4.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.21
11.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
7.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
3.07
Cholesterol (mg)
47.86
239.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
55.77
278.83
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.81
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.48
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.25
26.26
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.75
3.74
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.64
98.19
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
8.99
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.97
74.85
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
364.13
1820.65
Brak danych dla: krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
198.17
990.85
Potas (mg)
302.01
1510.06
Wapń (mg)
36.19
180.94
Fosfor (mg)
134.58
672.92
Magnez (mg)
35.01
175.07
Żelazo (mg)
0.60
3.00
Cynk (mg)
0.56
2.80
Miedź (mg)
0.15
0.75
Mangan (mg)
0.09
0.44
Brak danych dla: cebula, sos sojowy, marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej z pomidorami 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej z pomidorami

Koszt składników
170.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
500 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
61.11
Za 500 g
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Łosoś filet
300 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Cebula
400 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koncentrat pomidorowy
30 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Koszt składników
170.80