Zupa rybna z pomidorami
- Krewetki (500 g)
- Dorsz filet (300 g)
- Łosoś filet (300 g)
- Cebula - 4 sztuki (400 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (30 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (90 g)
- Seler korzeniowy (70 g)
Przepis na zupę rybną z pomidorami krok po kroku
Krewetki obierz i oczyść. Pancerze, odnóża i głowy włóż do garnka. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, przyprawy, zalej 2 litrami wody, zagotuj a następnie na średnim ogniu gotuj ok. 1,5 h. Odcedź wywar.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pomidory z puszki.
Zagotuj, dodaj wywar rybny, koncentrat, sos rybny i sojowy. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.
Ryby pokrój w mniejsze kostki i dodaj do gotującej się wody.
Gotuj ok. 10 minut, a na 4 minuty przed końcem dodaj mięso z krewetek.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy rybnej z pomidorami
Zupa rybna z pomidorami to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik ryb, czy kuchni azjatyckiej. Ugotowana na esencjonalnym wywarze z krewetek i warzyw, z pomidorami z puszki i kawałkami filetów z dorsza jest naprawdę pyszna i sprawdzi się na wiele okazji. To dobra i smaczna propozycja na sycące i pożywne danie obiadowe lub wykwintną kolację. Przepis na zupę rybną z pomidorami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz większego doświadczenia czy umiejętności kulinarnych, aby ją przygotować. Pamiętaj jednak, że gotowanie wywaru rybnego powinno trwać minimum godzinę, aby miał wyrazisty, esencjonalny, charakterystyczny smak, dlatego nie zostawiaj jej przygotowania na ostatnią chwilę. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę rybną z pomidorami nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz krewetek świeżych lub mrożonych, ryb - na przykład dorsza i łososia, sosu rybnego i sojowego oraz warzyw: włoszczyzny, pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego. Nie można też zapomnieć o przyprawach które uzupełniają i podkreślają smak zupy. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki śmiało możesz dodać ostrej papryki lub papryczek chilii. Proces przygotowania nie jest skomplikowany - wystarczy że ugotujesz wywar rybny na pancerzach, odnóżach, głowach krewetek, dodasz do niego pomidory z puszki i wszystkie przyprawy, a pod koniec gotowania ryby i mięso z krewetek. To wszystko! Ważne aby nie dodawać ryb za wcześnie, ponieważ mogą się szybko zagotować i rozpaść. Zupa rybna z pomidorami najlepiej smakuje na ciepło, podawana tuż po ugotowaniu. Zupa jest niskokaloryczna, ale sycąca dlatego świetnie sprawdzi się na dietach odchudzających. To świetny sposób na włączenie do diety ryb, które zgodnie z zaleceniami powinny być obecne minimum 2 razy w tygodniu. Koniecznie wypróbuj zupę rybną z pomidorami z naszego przepisu, napewno się nie zawiedziesz.
Alergeny w zupie rybnej z pomidorami
Lista alergenów dla zupy rybnej z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Łosoś filet
- Sos rybny
- sos rybny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy rybnej z pomidorami
Zgodnie z zaleceniami ryba powinna być obecna w diecie minimum 2 razy tygodniowo - zupa rybna z pomidorami to zdrowy, niskokaloryczny
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.