Zupa rybna z mlekiem kokosowym
- Dorsz filet (400 g)
- Marchewka - 2 sztuki (160 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (160 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Por (80 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
- Mleczko kokosowe (150 ml)
Przepis na zupę rybną z mlekiem kokosowym krok po kroku
Warzywa obierz i pokrój w kostkę.
Do garnka włóż warzywa, natkę pietruszki dodaj 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą (2 l).
Gotuj przez około 20 minut.
Rybę pokrój w dużą kostkę.
Z zupy wyjmij natkę pietruszki i dodaj, curry, przecier oraz mleczko i włóż kawałki ryby.
Gotuj jeszcze 20 minut na wolnym ogniu.
Więcej informacji na temat zupy rybnej z mlekiem kokosowym
Zupa rybna często kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale tym razem przygotujemy zupę rybną z dorsza z pomidorami i curry. W ten sposób zwiększysz ilość spożywanych ryb, ponieważ jedzenie ich tylko od święta, to oczywiście zdecydowanie za rzadko, ponieważ dorsz, tak jak i inne ryby zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które między innymi pozytywnie wpływają na odporność, którą wiele osób zaczęło się przejmować dopiero w dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu, dlatego zalecane jest zwrócenie u osób starszych, aby zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Kwasami DHA i EPA wzbogacane są także mleka modyfikowane dla dzieci. Zalecane spożycie ryb wynosi 2-3 porcje w tygodniu, którego niestety mało kto przestrzega w Polsce. Żeby to zmienić, polecam między innymi zupę rybną z mlekiem kokosowym. Ta pyszna, tajska zupa, jest bardzo dobra na jesienne dni. Ten pomysł na zupę rybną jest rozgrzewający i sycący. Zupa rybna z mlekiem kokosowym może być zrobiona z głowy i ogona ryby, a dużo lepsza jest z całej ryby. Jeżeli nie wiesz jak zrobić zupę rybną z mlekiem kokosowym, to już Ci to tłumaczę. Zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego z przyprawami. Gotujemy go około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Z głów ryby należy wyciąć skrzela oraz oczy. Tak przygotowane głowy i ogony dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze 20 minut. Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Głowy z ogonami należy wyrzucić a warzywa pokroić w kostkę lub plasterki i wrzucić ponownie do zupy. Do wywaru dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i przyprawy. Gotujemy razem około 10 minut i nasza pyszna i aromatyczna zupa z rybna jest gotowa. Jeżeli zostało Ci mięso z fileta, to możesz wrzucić je do zupy, dzięki czemu wzbogacisz ją w białko i będzie jeszcze smaczniejsza. Żeby była bardziej treściwa, możesz podawać ją z pieczywem, grzankami lub drobnymi lanymi kluseczkami. Taką zupę możesz podawać zarówno na wigilię, ponieważ nie zawiera mięsa, oraz na obiady w zwykły dzień, aby zwiększyć spożycie ryb i wykorzystać te części, jak głowy i ogony, które zwykle są wyrzucane.
Alergeny w zupie rybnej z mlekiem kokosowym
Lista alergenów dla zupy rybnej z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy rybnej z mlekiem kokosowym
Zupa rybna z mlekiem kokosowym to świetny sposób, żeby wzbogacić swoją dietę w ryby.
Energia i białka
(533g)
Węglowodany
(533g)
Tłuszcze
(533g)
Witaminy
(533g)
Składniki mineralne
(533g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.