Zupa rybna z mlekiem kokosowym

Opublikowano: 30.09.2021 r., 1:16 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Egzotyczna zupa rybna z kokosem
Zupa rybna z mlekiem kokosowym
Zupa rybna z mlekiem kokosowym to pyszna, rozgrzewająca zupa tajska z curry. To smaczny i zdrowy pomysł na obiad, z wykorzystaniem ryby.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
371 kcal
Kcal w porcji
533 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (160 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (160 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Por (80 g)
  • Seler korzeniowy (80 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Mleczko kokosowe (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na zupę rybną z mlekiem kokosowym krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka włóż warzywa, natkę pietruszki dodaj 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą (2 l).

Gotuj przez około 20 minut.

Rybę pokrój w dużą kostkę.

Z zupy wyjmij natkę pietruszki i dodaj, curry, przecier oraz mleczko i włóż kawałki ryby.

Gotuj jeszcze 20 minut na wolnym ogniu.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną z mlekiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej z mlekiem kokosowym

Zupa rybna często kojarzy się z Bożym Narodzeniem, ale tym razem przygotujemy zupę rybną z dorsza z pomidorami i curry. W ten sposób zwiększysz ilość spożywanych ryb, ponieważ jedzenie ich tylko od święta, to oczywiście zdecydowanie za rzadko, ponieważ dorsz, tak jak i inne ryby zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które między innymi pozytywnie wpływają na odporność, którą wiele osób zaczęło się przejmować dopiero w dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu, dlatego zalecane jest zwrócenie u osób starszych, aby zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Kwasami DHA i EPA wzbogacane są także mleka modyfikowane dla dzieci. Zalecane spożycie ryb wynosi 2-3 porcje w tygodniu, którego niestety mało kto przestrzega w Polsce. Żeby to zmienić, polecam między innymi zupę rybną z mlekiem kokosowym. Ta pyszna, tajska zupa, jest bardzo dobra na jesienne dni. Ten pomysł na zupę rybną jest rozgrzewający i sycący. Zupa rybna z mlekiem kokosowym może być zrobiona z głowy i ogona ryby, a dużo lepsza jest z całej ryby. Jeżeli nie wiesz jak zrobić zupę rybną z mlekiem kokosowym, to już Ci to tłumaczę. Zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego z przyprawami. Gotujemy go około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Z głów ryby należy wyciąć skrzela oraz oczy. Tak przygotowane głowy i ogony dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze 20 minut. Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Głowy z ogonami należy wyrzucić a warzywa pokroić w kostkę lub plasterki i wrzucić ponownie do zupy. Do wywaru dodajemy pomidory, mleczko kokosowe i przyprawy. Gotujemy razem około 10 minut i nasza pyszna i aromatyczna zupa z rybna jest gotowa. Jeżeli zostało Ci mięso z fileta, to możesz wrzucić je do zupy, dzięki czemu wzbogacisz ją w białko i będzie jeszcze smaczniejsza. Żeby była bardziej treściwa, możesz podawać ją z pieczywem, grzankami lub drobnymi lanymi kluseczkami. Taką zupę możesz podawać zarówno na wigilię, ponieważ nie zawiera mięsa, oraz na obiady w zwykły dzień, aby zwiększyć spożycie ryb i wykorzystać te części, jak głowy i ogony, które zwykle są wyrzucane.

Alergeny w zupie rybnej z mlekiem kokosowym

Lista alergenów dla zupy rybnej z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy rybnej z mlekiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

Zupa rybna z mlekiem kokosowym to świetny sposób, żeby wzbogacić swoją dietę w ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(533g)
Energia (kcal)
69.64
371.19
Białko (g)
7.04
37.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(533g)
Węglowodany (g)
8.85
47.18
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
38.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
8.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(533g)
Tłuszcz (g)
0.81
4.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.47
2.52
Tłuszcze nienasycone (g)
0.34
1.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.18
0.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.86
Cholesterol (mg)
15.71
83.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(533g)
Witamina A (µg (mcg))
134.13
714.93
Witamina B6 (mg)
0.16
0.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.82
Witamina C (mg)
8.27
44.09
Witamina D (µg (mcg))
0.30
1.60
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.81
4.30
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.88
36.64
Tiamina (mg)
0.06
0.34
Ryboflawina (mg)
0.07
0.39
Niacyna (mg)
1.20
6.39
Foliany (µg (mcg))
23.01
122.63
Beta karoten (µg (mcg))
1295.63
6905.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(533g)
Sód (mg)
71.72
382.25
Potas (mg)
342.57
1825.88
Wapń (mg)
38.38
204.58
Fosfor (mg)
122.77
654.35
Magnez (mg)
21.92
116.82
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.78
4.14
Cynk (mg)
0.40
2.11
Miedź (mg)
0.09
0.47
Mangan (mg)
0.12
0.63
Brak danych dla: marchewka, por.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej z mlekiem kokosowym 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej z mlekiem kokosowym

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Pietruszka
160 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Seler korzeniowy
80 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Mleczko kokosowe
150 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 150 ml
Koszt składników
48.00