Zupa rybna z mleczkiem kokosowym

Opublikowano: 07.03.2022 r., 20:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa rybna z mleczkiem kokosowym
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym
Zupa rybna na mleku kokosowym to egzotyczna propozycja obiadowa, która zadowoli każdego członka Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
233 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (60 g)
  • Mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Imbir korzeń 1 kawałek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, pieprz ziarna, czerwona pasta curry, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę rybną z mleczkiem kokosowym krok po kroku

Olej rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Wrzuć pokrojone w słupki warzywa i krótko podsmaż.

Zalej całość bulionem warzywnym lub wodą (1,5 l).

Gotuj chwilę, a następnie dodaj mleczko kokosowe.

Dopraw zupę do smaku, postaw na aromatyczne przyprawy.

Rybę oczyść, dokładnie umyj i podziel na niewielkie kawałki.

Wrzuć mięso z ryby do zupy.

Gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną z mleczkiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej z mleczkiem kokosowym

Zupa rybna z mleczkiem kokosowym to świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 40 minut, będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.

Warto przygotować rozgrzewającą zupę z aromatycznymi przyprawami, gdy za oknem jest coraz zimniej, ale nie tylko. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.

Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na zupę rybną z mleczkiem kokosowym, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna w smaku. W krótkim czasie w domowym zaciszu możesz przygotować zupę, która jest w pełni orientalna.

Ja zrobiłam zupę z rybą, ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją przygotować, także z dodatkiem tylko warzyw, krewetkami lub mięsem z piersi z kurczaka.

Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.

Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń, ale sprawdzi się ona, także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy lub ryż, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa jest smaczna, także

z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest, dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to, co dodajemy do zupy.

Ryba, którą dodaliśmy do zupy, będzie lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska, wiec nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia, jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa, warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.

Skoro już wiesz jak ugotować zupę, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis.

Alergeny w zupie rybnej z mleczkiem kokosowym

Lista alergenów dla zupy rybnej z mleczkiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

W przepisie na zupę rybną z mleczkiem kokosowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy rybnej z mleczkiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz przygotować w identyczny sposób z krewetkami lub mięsem z piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
93.22
233.05
Białko (g)
7.49
18.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
9.90
24.76
Węglowodany przyswajalne (g)
8.86
22.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.80
6.99
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
2.53
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
4.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
3.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
1.38
Cholesterol (mg)
17.86
44.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
103.01
257.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.22
23.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.78
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.11
Brak danych dla: mleczko kokosowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.48
26.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.98
2.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.05
55.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
967.83
2419.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
97.33
243.33
Potas (mg)
289.97
724.91
Wapń (mg)
51.37
128.43
Fosfor (mg)
141.77
354.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.94
59.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
1.71
Cynk (mg)
0.39
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej z mleczkiem kokosowym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej z mleczkiem kokosowym

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Natka pietruszki
60 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 60 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Imbir korzeń
40 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 40 g
Koszt składników
54.50