Przepis na zupę rybną z mleczkiem kokosowym krok po kroku
- Dorsz filet 500 g
- Pietruszka 100 g 1 sztuka
- Marchewka 120 g 2 sztuki
- Por 100 g 1 sztuka
- Natka pietruszki 60 g 1 pęczek
- Mleczko kokosowe 400 ml 1 puszka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Imbir korzeń 40 g 1 kawałek
Olej rozgrzej w garnku, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Wrzuć pokrojone w słupki warzywa i krótko podsmaż.
Zalej całość bulionem warzywnym lub wodą (1,5 l).
Gotuj chwilę, a następnie dodaj mleczko kokosowe.
Dopraw zupę do smaku, postaw na aromatyczne przyprawy.
Rybę oczyść, dokładnie umyj i podziel na niewielkie kawałki.
Wrzuć mięso z ryby do zupy.
Gotuj około 30 minut na niewielkim ogniu.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym - cechy przepisu
Więcej o zupie rybnej z mleczkiem kokosowym
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym to świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 40 minut, będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.
Warto przygotować rozgrzewającą zupę z aromatycznymi przyprawami, gdy za oknem jest coraz zimniej, ale nie tylko. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.
Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na zupę rybną z mleczkiem kokosowym, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna w smaku. W krótkim czasie w domowym zaciszu możesz przygotować zupę, która jest w pełni orientalna.
Ja zrobiłam zupę z rybą, ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją przygotować, także z dodatkiem tylko warzyw, krewetkami lub mięsem z piersi z kurczaka.
Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu.
Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń, ale sprawdzi się ona, także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy lub ryż, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa jest smaczna, także
z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest, dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to, co dodajemy do zupy.
Ryba, którą dodaliśmy do zupy, będzie lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska, wiec nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia, jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa, warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.
Skoro już wiesz jak ugotować zupę, koniecznie wypróbuj mój prosty przepis.
Wartości odżywcze zupy rybnej z mleczkiem kokosowym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie rybnej z mleczkiem kokosowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę rybną z mleczkiem kokosowym
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę rybną z mleczkiem kokosowym
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie rybnej z mleczkiem kokosowym
Lista alergenów dla zupy rybnej z mleczkiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
W przepisie na zupę rybną z mleczkiem kokosowym nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe