Zupa rybna z głów
- Karp cały (800 g)
- Bulion warzywny (300 ml)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży (20 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na zupa rybna z głów krok po kroku
Dwa karpie wyfiletuj i odetnij im głowy.
W dużym garnku umieść bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz wyczyszczone głowy karpia, oczyść je z oczu i skrzeli.
Bulion gotuj na wolnym ogniu 40-45 minut.
Po tym czasie przecedź zupę przez sito.
Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy.
Paprykę pokrój w kostkę, filet z karpia oczyść z ości i pokrój. Dodaj do zupy i gotuj 7-8 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Do zupy wlej śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj posiekany koper i pietruszkę.
- Racuchy
- Focaccia
- Frytki z batatów
- Paella
- Zupa koperkowa
- Domek z piernika
- Roladki z tortilli
- Zupa krem brokułowa
- Roladki ze schabu
- Zupa z ciecierzycy
- Łazanki z kapustą
- Dorsz pieczony
- Makowiec japoński
- Zupa krem z pomidorów
- Tatar z łososia
- Śledzie po japońsku
- Makowiec na kruchym spodzie
- Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
- Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat zupy rybnej z głów
Dobra zupa rybna z głów to doskonała propozycja na pyszne i rozgrzewające danie na święta i nie tylko wykorzystujące każdą część ryby. Kupując całą rybę filety wykorzystasz jako dodatek mięsa do zupy, natomiast wywar, który posłuży jako baza do zupy przygotuj z głów i ogonów. Przepis na zupę rybną z głów jest dość łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją wykonać. Jedyna niedogodność to pozbawienie karpia głowy ale poszukaj ostrego noża i pójdzie łatwiej niż myślisz. Do przygotowania tej aromatycznej zupy będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: karp cały, bulion warzywny, papryka czerwona, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i śmietanka kremówka 30%.
Jak zrobić zupę z rybich głów? Na początek wykrój filet z karpia i odetnij mu głowę. Będziesz potrzebować dwóch karpi, wybierz więc dwie mniejsze sztuki lub filety z jednego zamroź na później. Filet posłuży jako dodatek do zupy a głowa jako baza esencjonalnego wywaru. W dużym garnku umieść bulion warzywny, dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie oraz wyczyszczone głowy (usuń z nich oczy i skrzela). Gotuj na wolnym ogniu przez 40-45 minut. Tak przygotowany wywar przecedź na sicie. Przelej z powrotem do garnka. Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż na maśle. Dodaj do zupy. W kostkę pokrój także paprykę i filet z karpia po wcześniejszym usunięciu z niego ości. Włóż do gorącego wywaru i gotuj 7-8 minut. Dopraw solą i pieprzem, wlej śmietanę 30% i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
Karp jest rybą słodkowodną średnio tłustą. Jego mięso zawiera pełnowartościowe białko. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ryby słodko wodne są mniej tłuste niż ryby morskie dlatego zawierają mniej kwasów omega 3. Jednak warto je spożywać chociażby z racji ich dostępności oraz zdecydowanie niższej ceny niż ryby morskie.
Podsumowując smaczna zupa z karpia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobrym pomysłem na przemycenie ryby dzieciom, które za nią nie przepadają. Najlepsza zupa rybna to ta, która ma silny aromat ryb i świeżych ziół. Pomysł na zupę możesz wykorzystać na spotkaniach ze znajomymi.
Alergeny w zupie rybnej z głów
Lista alergenów dla zupy rybnej z głów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp cały
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze zupy rybnej z głów
Zupa rybna to doskonała alternatywa dla klasycznych zup na mięsie. Zupa rybna zawiera cenne kwasy omega 3. Z uwagi na dodatek warzyw zawiera także spore ilości błonnika pokarmowego. Zupa ta jest niskokaloryczna.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.