Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry
- Cebula (100 g)
- Czosnek (30 g)
- Bulion drobiowy (800 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Makaron ryżowy (120 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Cukier (8 g)
- Dorsz filet (350 g)
Przepis na zupę rybną z dorsza w stylu tajskim z curry krok po kroku
W garnku rozgrzej olej. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na oleju przez około 3 minuty. Dodaj pastę curry i podsmaż kolejne 2 minuty.
Bulion lub wodę dodaj do garnka wraz z mleczkiem kokosowym. Zagotuj. Dodaj 1 łyżkę sosu rybnego. Gdy wszystko się zagotuje dodaj cukier, sól oraz sok z wyciśniętej 1 limonki.
Rybę pokrój w większe kawałki. Zagotuj w zupie przez około 15 minut. Dopraw zupę wg uznania.
Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany makaron wyłóż do miseczki. Dodaj ugotowaną zupę. Na końcu posyp wszystko świeżą kolendrą oraz papryczką chilli.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry
Pyszna, pikantna, tropikalna zupa rybna z dorsza na ostro. Tajski charakter potrawy to najlepsza propozycja na uzyskanie zaskakującej, lekko pikantnej zupy. Jeśli potrawy na ostro wpisują się w Twoje gusta smakowe śmiało ugotuj tę przepyszną zupę.
Do wykonania tej zupy przydadzą się rzadziej spotykane w sklepach artykuły. Trawa cytrynowa, sos sojowy rybny, pasta curry czy mleczko kokosowe – to właśnie sprawia, że zupa jest wyjątkowa i trochę pikantna. Zupę tę ugotujesz z fileta z dorsza. Koniecznie zaopatrz się w papryczki chilli, które nadadzą ostrości. Zupę podawaj z makaronem ryżowym i udekoruj całość świeżą kolendrą w liściach.
Alergeny w zupie rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry
Lista alergenów dla zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- sos rybny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze zupy rybnej z dorsza w stylu tajskim z curry
Sam w sobie makaron ryżowy jest mniej polecany przy problemach z wysokim poziomem glukozy i insuliny. Tak skomponowany posiłek obniża indeks glikemiczny potrawy i sprawia, że danie takie jest sycące.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.