Zupa pulpetowa

Opublikowano: 29.03.2023 r., 12:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z pulpetami i ziemniakami.
Zupa pulpetowa
Zupa pulpetowa to opcja, która sprawdza się na obiad ze względu na duży udział sycących składników. Jeśli chcesz wiedzieć, jak ją zrobić, skorzystaj z tego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
464 kcal
Kcal w porcji
408 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (65 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Papryka żółta (240 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek, przyprawa do mięsa mielonego
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupo pulpetowa krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko i dopraw je solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.

Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj obrane marchewki, seler korzeniowy i pietruszkę.

Wrzuć klopsiki i gotuj przez 20 minut.

Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekane w kostkę: seler naciowy, paprykę oraz odcedzoną kukurydzę. Gdy będą miękkie, dodaj do zupy.

Do zupy dodaj pomidory i gotuj kolejne 20 minut.

Zupę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na zupo pulpetowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy pulpetowej

Zupa pulpetowa to opcja, która doskonale sprawdza się na obiad ze względu na duży udział sycących składników. Jeśli chcesz wiedzieć, jak ją zrobić, skorzystaj z tego przepisu.

Przepis na zupę pulpetową to doskonały pomysł na najlepsze danie na obiad. Zrobisz ją z pulpetami z mięsa mielonego, warzywami i z ziemniakami. Całość w pełni zastąpi więc dobrze zbilansowane drugie danie. A zrobisz je w jednym garnku, dzięki czemu zaoszczędzisz naprawdę sporo czasu. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości kuchennych sprzętów. Co najlepsze, klopsiki mogą się spokojnie dusić w wywarze warzywnym, dzięki czemu nie trzeba do przygotowania używać dużej ilości garnków. Ta zupa to typowe danie jednogarnkowe, które oszczędza sporo czasu, a także pracy. W dodatku zupa gotowana z dodatkiem klopsików jest bardziej aromatyczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pulpetową, by była smaczna, a przy okazji dobra nawet dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis sprawdzi się doskonale. Z tego przepisu powstaje najlepsza zupa z pulpecikami, która jest delikatna, ale również aromatyczna. Jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. Do przygotowania pulpecików najlepiej jest użyć mięsa drobiowego, które zawiera sporo białka, a przy okazji nie dostarcza nadmiaru kalorii, czy nasyconych kwasów tłuszczowych, negatywnie działających na układ krwionośny. Pulpety drobiowe są lepszym wyborem szczególnie dla najmłodszych, gdyż są znacznie bardziej delikatne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. Świetnie smakuje również zupa podana ze śmietaną. To dobra alternatywa dla tradycyjnej wersji zupy jarzynowej, która choć smaczna, to jednak nie dostarcza tyle białka, więc po jej zjedzeniu ma się ochotę na sięgnięcie po kolejną przekąskę. Ten prosty przepis sprawdzi się również dla początkujących osób.

Alergeny w zupie pulpetowej

Lista alergenów dla zupy pulpetowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Seler naciowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Wartości odżywcze zupy pulpetowej

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa zawiera sporo witamin i błonnika, jest więc dobrym wyborem na co dzień. Jeśli nie jesz mięsa, klopsiki możesz zastąpić warzywnymi kotlecikami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(408g)
Energia (kcal)
113.94
464.86
Białko (g)
9.55
38.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(408g)
Węglowodany (g)
5.47
22.31
Węglowodany przyswajalne (g)
4.27
17.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
4.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(408g)
Tłuszcz (g)
6.39
26.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
7.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
18.33
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.20
13.06
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
5.27
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.65
165.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(408g)
Witamina A (µg (mcg))
64.06
261.34
Witamina B6 (mg)
0.29
1.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.78
Witamina C (mg)
31.03
126.60
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.52
Witamina E (mg)
0.90
3.65
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.72
51.90
Tiamina (mg)
0.06
0.25
Ryboflawina (mg)
0.11
0.45
Niacyna (mg)
3.25
13.27
Foliany (µg (mcg))
19.27
78.62
Beta karoten (µg (mcg))
520.13
2122.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(408g)
Sód (mg)
196.80
802.92
Potas (mg)
264.06
1077.38
Wapń (mg)
28.07
114.51
Fosfor (mg)
108.08
440.98
Magnez (mg)
20.35
83.05
Żelazo (mg)
1.02
4.16
Cynk (mg)
1.16
4.75
Miedź (mg)
0.12
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pulpetowej 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pulpetowej

Koszt składników
72.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
65 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 65 g
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Papryka żółta
240 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 240 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
72.80