Zupa porowo-serowa

Opublikowano: 27.08.2021 r., 18:35 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa porowa z serem i chlebem
Zupa porowo serowa
Zupa porowo-serowa to danie, które świetnie sprawdzi się jako pierwsze, sycące danie obiadowe lub kolacja. Lekko pikantny smak pora idealnie komponuje się z kremowym smakiem serca, jest to więc idealne połączenie.
Przygotowanie 45 min
146 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Por - 4 sztuki (500 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Serek topiony śmietankowy (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę porowo-serową krok po kroku

Pory i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na dnie garnka na rozgrzanej oliwie.

Zalej bulionem i zagotuj.

Dodawaj serki topione i mieszaj, aż się roztopią.

Dopraw i całość zblenduj.

Jak oceniasz przepis na zupę porowo-serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat zupy porowo-serowej

Zupa porowo-serowa to danie, które świetnie sprawdzi się jako pierwsze, sycące danie obiadowe lub kolacja. Lekko pikantny smak pora idealnie komponuje się z kremowym smakiem serca, jest to więc idealne połączenie. To bardzo proste do przygotowania danie, ale jednocześnie przepyszne i trudno przejść obok niego obojętnie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zup i niecodziennych połączeń smakowych. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę porowo serową jesteś w odpowiednim miejscu - nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Możesz podawać ją z makaronem, z ziołowymi grzankami, pestkami dyni, nasionami słonecznika lub posypaną natką pietruszki. Tradycyjnie przepis na zupę porowo serową uwzględnia serki topione, które nadają kremowej, aksamitnej konsystencji, jednak możesz je zastąpić na przykład fetą, serem mozzarella, lub serem pleśniowym, jeśli lubisz bardziej wyrazisty, charakterystyczny smak. Jesli zdecydujesz się na serki topione możesz wybrać te neutralne, kremowe, lub ziołowe, czy czosnkowe. Połączenie sera z porem tworzy wzajemnie uzupełniającą się kompozycję smakową, dlatego zupa porowo serowa zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych. Co więcej, por, będący głównym składnikiem tego dania zawiera spore ilości witaminy C, witaminy K, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego, jest także prebiotykiem, więc korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Mimo, że z założenia jest to zupa warzywna, warto pamiętać, że dodatek sera zwiększa jej kaloryczność. Przepis na zupę porowo serową jest bardzo prosty i mało pracochłonny. Jeśli chcesz, przygotować na jej bazie pełnowartościowe, sycące danie obiadowe możesz dodać do niej delikatne pulpety drobiowe z ziołami, gotowane na parze. Zupa krem porowo serowa będzie świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w zupie porowo-serowej

Lista alergenów dla zupy porowo-serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze zupy porowo-serowej

na 100g gotowej potrawy

Składniki takie jak por i ser topiony u osób z problemami żołądkowo jelitowymi, zgagą, zespołem jelita drażliwego może powodować nasilenie dolegliwosci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
58.53
146.32
Białko (g)
1.50
3.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.53
11.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.05
10.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.03
10.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
6.86
Tłuszcze nienasycone (g)
1.29
3.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
2.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.44
Cholesterol (mg)
12.35
30.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
64.78
161.96
Witamina B6 (mg)
0.07
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.14
Witamina C (mg)
3.17
7.92
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.17
Witamina E (mg)
0.29
0.72
Retinol (µg (mcg))
41.18
102.94
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.12
Niacyna (mg)
0.28
0.71
Foliany (µg (mcg))
15.69
39.22
Beta karoten (µg (mcg))
264.06
660.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
238.20
595.49
Potas (mg)
73.29
183.24
Wapń (mg)
24.88
62.21
Fosfor (mg)
23.39
58.48
Magnez (mg)
7.69
19.22
Żelazo (mg)
0.62
1.55
Cynk (mg)
0.12
0.31
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowo-serowej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy porowo-serowej

Koszt składników
67.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
500 g
4 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Serek topiony śmietankowy
350 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 3
10.23
Za 350 g
Koszt składników
67.40