Przepis na zupę porową krok po kroku

Składniki
  • Por 420 g 3 sztuki
  • Ziemniaki późne 225 g 3 duże sztuki
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Pietruszka 70 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
  • bulion warzywny 240 ml 1 szklanka
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 60 ml 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Pora umyj, obierz i pokrój w krążki. Wrzuć do garnka i delikatnie go przysmaż.

Cebulę obierz z wierzchnich liści i pokrój w drobną kostkę. Dodaj cebulę do garnka i podsmaż razem z porem przez 5 minut.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, a seler, ziemniaki i pietruszkę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z pozostałymi warzywami.

Zalej wszystko bulionem i dwiema szklankami wody, gotuj przez 20 minut, aż warzywa zmiękną. Przypraw wszystko solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i gałką muszkatołową, wszystko porządnie wymieszaj.

Małą porcję zupy wlej do miseczki i połącz ze śmietaną. Przelej do garnka z zupą.

Gotową zupę zblenduj i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z porów podana w eleganckiej miseczce z pieczywem, udekorowana kawałkami pokrojonego pora.
zupa porowa
Koszt przygotowania dania
15.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Zupa porowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie porowej

Zupa porowa jest jedną z najpyszniejszych kremowych zup. Ma bogaty, lekko pikantny smak i aksamitną konsystencję. Ciężko przejść obok niej obojętnie. Idealnie komponuje się z gęstym jogurtem greckim. Najlepiej wybrać ten w wersji zero procent, dzięki temu zyskamy prawdziwy fit posiłek, z małą ilością kalorii i dużą zawartością białka.

Pyszna zupa porowa będzie idealnym posiłkiem dla osób na diecie redukcyjnej i tych, które dbają o szczupłą sylwetkę. Ma naprawdę mało kalorii i tłuszczu, za to obfituje w lekkostrawne i dobrze przyswajalne białko i błonnik pokarmowy. Dzięki temu usprawnia pracę jelit. Zupa ta tradycyjnie występuje w kuchni francuskiej i cieszy się tam bardzo dużym powodzeniem. Zwłaszcza wśród kobiet, które gotują ją przynajmniej raz do roku i traktują jako oczyszczający posiłek, ze względu na jej pobudzające perystaltykę jelit właściwości. Jednak stanowi ona głównie po prostu pyszny i sycący posiłek, który ze względu na dużą zawartość różnych warzyw będzie idealnym daniem na co dzień.

Przepis na zupę porową jest nieprawdopodobnie prosty. Dzięki podsmażaniu warzyw na oliwie zyskują one lepszy i głębszy smak, a także mocniejszy aromat. Dzięki temu również szybciej miękną, więc całe danie robi się w kilka chwil.

Zupa z pora, to wspaniały pomysł na pyszny posiłek, który prezentuje się bardzo elegancko i apetycznie. Bardzo dobrze łączy się z wszelkiego rodzaju grzankami, więc można ją z nimi podawać. Ma piękny zielony kolor, który dopełnia dodatek jogurtu.

Jeżeli szukasz pomysłu na to jak zrobić zupę porową, która będzie naprawdę pyszna i nieskomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie.

Ta prosta zupa porowa smakuje tak wybornie, że znika z misek błyskawicznie. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych zup, a także pora. Jest to warzywo bardzo mało doceniane, a świetnie podkręca smak wszystkich potraw. W tym daniu to por gra główną rolę i to jego smak dominuje w całej potrawie. Po usmażeniu jego ostrość równoważy się lekką słodyczą karmelizowanej cebuli i pysznych ziemniaków.

Wartości odżywcze zupy porowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (436g)
Energia (kalorie)
69.01 kcal
300.87 kcal
Białko
1.61 g
7.03 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie porowej

Na 100g
Na porcję (436g)
Węglowodany
10.75 g
46.86 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
9.12 g
39.74 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
7.12 g
Brak danych dla: bulion warzywny, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (436g)
Tłuszcz
2.51 g
10.94 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
2.09 g
Tłuszcze nienasycone
2.03 g
8.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
1.41 g
Brak danych dla: bulion warzywny, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę porową

Na 100g
Na porcję (436g)
Witamina B6
0.16 mg
0.70 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
9.66 mg
42.12 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.23 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.48 mg
2.10 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę porową

Na 100g
Na porcję (436g)
Sód
74.42 mg
324.49 mg
Potas
203.45 mg
887.03 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
35.00 mg
152.58 mg
Fosfor
35.65 mg
155.43 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
17.36 mg
75.70 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.95 mg
4.14 mg
Cynk
0.17 mg
0.76 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.33 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowej 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie porowej

Lista alergenów dla zupy porowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, mielony czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania zupy porowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
420 g
3 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 420 g
Ziemniaki późne
225 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
bulion warzywny
240 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 240 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
60 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
61.20
Łączny koszt
15.83
Jak oceniasz przepis na zupę porową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób