Zupa porowa z ziemniakami
- Por - 4 sztuki (560 g)
- Ziemniaki średnie - 4 sztuki (360 g)
- Czosnek (10 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Masło (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% (80 g)
- Sos sojowy (10 ml)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na zupę porową z ziemniakami krok po kroku
Od pora odkrój zieloną część i pozostały kawałek pokrój na cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą. Gdy się podgrzeją, wrzuć pora, dopraw solą i duś pod przykryciem. Uważaj, by pory nie zbrązowiały.
Dopraw przyprawami i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj i przełóż do garnka.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na patelnię, gdzie wcześniej były pory i chwilę podsmażaj. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Następnie dodaj do garnka, gdzie znajdują się podduszone pory.
Wlej bulion i gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną.
Następnie dodaj śmietankę i całość dokładnie zblenduj na gładki krem.
Zupę podawaj z grzankami.
Więcej informacji na temat zupy porowej z ziemniakami
Zupa porowa z ziemniakami to najlepsza w smaku i sycąca zupa, która świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Ten prosty przepis na zupę porową z ziemniakami wykonasz w kilka minut. Wystarczy podsmażyć pora na maśle i oliwie, a następnie przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki i dodaj do pora. Wlej bulion, dopraw i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Teraz wystarczy już tylko dodać śmietankę i całość zmiksować. Już wiesz, jak zrobić zupę porową z ziemniakami, ale z czym można ją podać? Świetnie będą pasować grzanki z żółtym serem lub groszek ptysiowy. Ta szybka i łatwa zupa krem poleca się na obiad!
Ziemniaki zna każdy. Szczególnie w polskiej kuchni mają one bardzo mocno zakorzenione miejsce. Te niepozorne elementy korzenia pojawiły się na terenach Europy w 1567 roku wraz z hiszpańskimi żeglarzami wracającymi po podboju kraju Inków. Na początku ziemniaki miały raczej złą sławę- uznawano, że przyczyniają się do powstania trądu. W XIX wieku zyskały już taką popularność, że stały się podstawą żywienia prawie całego kontynentu europejskiego. Niektórzy badacze uważają nawet, że dzięki ziemniakom wzrosła znacząco populacja Europy. Wzrost uprawy ziemniaka miał jednak swoją ciemną stronę. Ze względu na to, że były one mało różnorodne genetycznie to były również mniej odporne na choroby. To przyczyniło się do zniszczenia 90% zbiorów ziemniaków i wielkiego głodu w Irlandii, a tym samym zmniejszenia populacji tego kraju przez śmierć i emigrację mieszkańców. Obecnie istnieje wiele odmian, a tym samym odporność tego warzywa jest znacznie większa.
W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.
Alergeny w zupie porowej z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy porowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy porowej z ziemniakami
Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.