Przepis na zupę porową z pulpetami krok po kroku

Składniki
  • Por 240 g 2 szt
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 gruby plaster
  • Mięso mielone z kurczaka 400 g
  • Jajko 2 szt.
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g 2 łyżki
  • Ser topiony 100 g 1 opakowanie
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 75 ml 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • bulion warzywny 1000 ml 4 szklanki
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, blender, duża miska

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obranego i pokrojonego w plasterki pora. Po 2 minutach dodaj do całości orane marchewki i seler, pokrojone w kostkę. Całość przysmaż przez 4 minuty.

W dużej misce zmieszaj mięso, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw całość solą i pieprzem. Porządnie zmieszaj i uformuj z masy kotleciki.

W dużym garnku zagotuj 1,5l wody. Do garnka wstaw naczynie do gotowania na parze. Kotleciki gotuj przez 20 minut

Warzywa w garnku zalej bulionem. Dodaj sól, pieprz, gałkę i kminek. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut.

Jogurt naturalny zmieszaj z serkiem topionym i dodaj całość do zupy. Dobrze wymieszaj.

Zupę zblenduj na gładki krem.

Podawaj gotową zupę z klopsikami.

Zupa porowa z pulpetami podana w eleganckiej miseczce i ozdobiona ziołami.
zupa porowa z pulpetami
Koszt przygotowania dania
39.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Zupa porowa z pulpetami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie porowej z pulpetami

Zupa porowa z pulpetami to danie, które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, ze względu na dużą liczbę mięsa i warzyw. Jest bardzo sycąca i pełna smaku. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnych połączeń smakowych. jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To danie, choć łatwe, jest naprawdę przepyszne.

Zupa porowa z klopsikami jest daniem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. Idealnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób, które dbają o dobre odżywianie. Jest pełna białka i błonnika. Duża ilość warzyw sprawia, że jest również skarbnicą wielu składników mineralnych i witamin. Por, który jest głównym składnikiem tego dania obfituje w witaminy z grupy B, K, a także C. Ma również sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Por jest prebiotykiem, który odżywia dobre bakterie jelitowe. To warzywo bardzo niskokaloryczne, dlatego cała zupa również jest bardzo przyjazna odchudzaniu.

Zupę robi się z serkami topionymi, dzięki czemu jest dużo smaczniejsza i ma znacznie lepszą formę. Serek nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji, co świetnie sprawdza się w zupie krem. Można użyć kremowego serka, który ma neutralny smak albo opcji ziołowej. Świetnie też sprawdzi się serek z czosnkiem, który nada całości ostrzejszego charakteru.

Przepis na zupę porową z pulpetami jest bardzo prosty i mało pracochłonny. Najlepiej wykonać pulpety wcześniej, a potem całość podawać razem. Zupa idealnie współgra z delikatnymi pulpetami drobiowymi, gotowanymi na parze. Jednak można je również podpiec, co nada im lepszego smaku. Mięsne pulpety można też zastąpić wersją roślinną, dzięki czemu całość będzie odpowiednia również dla wegetarian i wegan.

Ta zupa pięknie się prezentuje z kulkami mięsnymi. Dzięki temu nie trzeba dodawać do niej grzanek, chipsów czy innych dodatków. Klopsiki sprawiają również, że całość jest bardzo sycąca i pełnowartościowa. Zupa krem z pora z pulpetami będzie świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny.

Wartości odżywcze zupy porowej z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (356g)
Energia (kalorie)
74.06 kcal
263.64 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Białko
4.91 g
17.49 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana), oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie porowej z pulpetami

Na 100g
Na porcję (356g)
Węglowodany
3.00 g
10.69 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana), oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.63 g
9.35 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana), oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (356g)
Tłuszcz
4.82 g
17.17 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.95 g
6.96 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.87 g
10.21 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.27 g
8.07 g
Brak danych dla: por, skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę porową z pulpetami

Na 100g
Na porcję (356g)
Sód
186.04 mg
662.32 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Potas
160.47 mg
571.28 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana), jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
21.82 mg
77.67 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
2.13 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowej z pulpetami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie porowej z pulpetami

Lista alergenów dla zupy porowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania zupy porowej z pulpetami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
240 g
2 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 240 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
Ser topiony
100 g
1 opakowanie
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na zupę porową z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób