Zupa porowa z pulpetami
- Por - 2 szt (240 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
- Ser topiony - 1 opakowanie (100 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na zupę porową z pulpetami krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej obranego i pokrojonego w plasterki pora. Po 2 minutach dodaj do całości orane marchewki i seler, pokrojone w kostkę. Całość przysmaż przez 4 minuty.
W dużej misce zmieszaj mięso, jajka i mąkę ziemniaczaną. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw całość solą i pieprzem. Porządnie zmieszaj i uformuj z masy kotleciki.
W dużym garnku zagotuj 1,5l wody. Do garnka wstaw naczynie do gotowania na parze. Kotleciki gotuj przez 20 minut
Warzywa w garnku zalej bulionem. Dodaj sól, pieprz, gałkę i kminek. Całość wymieszaj i gotuj przez 20 minut.
Jogurt naturalny zmieszaj z serkiem topionym i dodaj całość do zupy. Dobrze wymieszaj.
Zupę zblenduj na gładki krem.
Podawaj gotową zupę z klopsikami.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat zupy porowej z pulpetami
Zupa porowa z pulpetami to danie, które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, ze względu na dużą liczbę mięsa i warzyw. Jest bardzo sycąca i pełna smaku. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnych połączeń smakowych. jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To danie, choć łatwe, jest naprawdę przepyszne.
Zupa porowa z klopsikami jest daniem nie tylko smacznym, ale również zdrowym. Idealnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób, które dbają o dobre odżywianie. Jest pełna białka i błonnika. Duża ilość warzyw sprawia, że jest również skarbnicą wielu składników mineralnych i witamin. Por, który jest głównym składnikiem tego dania obfituje w witaminy z grupy B, K, a także C. Ma również sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Por jest prebiotykiem, który odżywia dobre bakterie jelitowe. To warzywo bardzo niskokaloryczne, dlatego cała zupa również jest bardzo przyjazna odchudzaniu.
Zupę robi się z serkami topionymi, dzięki czemu jest dużo smaczniejsza i ma znacznie lepszą formę. Serek nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji, co świetnie sprawdza się w zupie krem. Można użyć kremowego serka, który ma neutralny smak albo opcji ziołowej. Świetnie też sprawdzi się serek z czosnkiem, który nada całości ostrzejszego charakteru.
Przepis na zupę porową z pulpetami jest bardzo prosty i mało pracochłonny. Najlepiej wykonać pulpety wcześniej, a potem całość podawać razem. Zupa idealnie współgra z delikatnymi pulpetami drobiowymi, gotowanymi na parze. Jednak można je również podpiec, co nada im lepszego smaku. Mięsne pulpety można też zastąpić wersją roślinną, dzięki czemu całość będzie odpowiednia również dla wegetarian i wegan.
Ta zupa pięknie się prezentuje z kulkami mięsnymi. Dzięki temu nie trzeba dodawać do niej grzanek, chipsów czy innych dodatków. Klopsiki sprawiają również, że całość jest bardzo sycąca i pełnowartościowa. Zupa krem z pora z pulpetami będzie świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny.
Alergeny w zupie porowej z pulpetami
Lista alergenów dla zupy porowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser topiony
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze zupy porowej z pulpetami
To zdrowa zupa pełna białka i witamin.
Energia i białka
(356g)
Węglowodany
(356g)
Tłuszcze
(356g)
Witaminy
(356g)
Składniki mineralne
(356g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.