Zupa porowa z mięsem mielonym

Opublikowano: 12.12.2022 r., 13:03 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa porowa z mięsem mielonym
Zupa porowa z mięsem mielonym
Ta bardzo łatwa i niezwykle pyszna zupa porowa z mięsem mielonym jest doskonała. Z dodatkiem kremowego serka i śmietanki sprawia, że danie jest wyśmienite.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
493 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Masło (20 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Por (240 g)
  • Cebula (100 g)
  • Serek topiony śmietankowy (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę porową z mięsem mielonym krok po kroku

Zagotuj bulion.

Na patelni rozgrzej masło i dodaj mięso oraz pół łyżeczki soli. Dobrze rozdrobnij je łyżką (żeby były drobne kawałki) i podsmaż do zmiany koloru.

Do mięsa dodaj pokrojony w pół plastry por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż kilka chwil.

Zawartość patelni przełóż do gorącego bulionu i gotuj 15 minut.

Do zupy dodaj pokrojony w kostkę serek topiony oraz śmietankę.

Dodaj sól, pieprz do smaku oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i skórkę startą z jednej cytryny. Dopraw wg uznania.

Gotuj zupę, aż serek topiony się rozpuści, a zupa będzie jednolita.

Podawaj zupę z grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę porową z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy porowej z mięsem mielonym

Ta bardzo łatwa i niezwykle pyszna zupa porowa z mięsem mielonym jest doskonała. Z dodatkiem kremowego serka i śmietanki sprawia, że danie jest wyśmienite. Zupa porowa z grzankami bardzo szybko się przygotowuje, a jej smak zachwyca. Jest najlepsza, jeżeli chcesz pokazać gościom coś być może nowego. Przepis na zupę porową z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję. Taka pyszna zupa prawdopodobnie zagości w Twoim domu już na stałe. Nie wiesz, jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym? Zobacz, jakie to jest proste.

Zupa porowa z mięsem mielonym to dobra alternatywa dla znanych zup. Jest smaczna i aksamitna. Przepis na zupę porową z mięsem mielonym zawiera tylko masło, mięso mielone, por, cebulę, śmietankę i serek topiony. Do smaku koniecznie dodaj sól i pieprz (oczywiście). By zupa była maksymalnie smaczna i zaskakująca, najlepsza przyprawa to gałka muszkatołowa oraz skórka z cytryny. Uwierz mi – będzie taka dobra, że weźmiesz dokładkę. Łatwo się ją robi, więc skorzystaj i zrób te fantastyczne danie. Na imprezie nie może jej zabraknąć. Nawet zwykły obiad z rodziną w niedzielę będzie dobrym pomysłem na ciekawy obiad.

Jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym? Jest to bardzo łatwa zupa – sprawdź. Podsmaż mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe) na maśle wraz z porem i cebulą. Dodaj podsmażone składniki do gorącego bulionu i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku, dodaj też serek topiony i śmietankę. Gotuj zupę do rozpuszczenia sera i połączenia się wszystkiego. Dopraw jak lubisz. Smacznego!

Jak zrobisz zupę porową z mięsem mielonym, dodaj do niej grzanki maślane. Bagietkę francuską pokrój na kromki (skośnie) o grubości około 3 cm. Posmaruj masłem i upiecz kilka minut w piekarniku. Grzanki powinny się ładnie zarumienić. Ekstra pysznym dodatkiem do grzanek jest ser żółty. Do przepisu na zupę porową z mięsem mielonym dobre będą też grzaneczki (kostka) albo zwykłe, świeże pieczywo.

*Składniki możesz podsmażać na oleju zamiast masła.

*Mięso mielone można użyć dowolnego. By zwiększyć ilość białka, warto użyć mięsa drobiowego. By obniżyć ilość tłuszczu, mięso z piersi indyka będzie najlepsze.

*Jeżeli potrzebujesz, możesz dodać więcej bulionu (gdyby zupa była dla Ciebie za gęsta).

Zupa porowa z mięsem mielonym zawiera niedużą ilość węglowodanów. W jej składzie jest duża ilość tłuszczu nasyconego. Nie jest to dobra wiadomość dla osób między innymi z problemami z układem krążenia. Zupa porowa z mięsem mielonym jest wysokokaloryczna, co także nie sprzyja osobom będącym na diecie redukcyjnej.

Alergeny w zupie porowej z mięsem mielonym

Lista alergenów dla zupy porowej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy porowej z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Zupa zawiera wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz i węglowodany). Ma dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Należy uważać na ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ nadmiar jest niezalecany w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
141.01
493.53
Białko (g)
5.23
18.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.78
9.72
Węglowodany przyswajalne (g)
2.53
8.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
12.18
42.62
Tłuszcze nasycone (g)
8.15
28.51
Tłuszcze nienasycone (g)
4.03
14.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.43
12.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.83
111.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
63.17
221.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.61
5.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.28
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.88
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.64
191.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
4.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.01
35.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
103.80
363.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
235.30
823.53
Potas (mg)
107.55
376.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.90
80.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
56.78
198.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.40
29.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
2.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowej z mięsem mielonym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy porowej z mięsem mielonym

Koszt składników
76.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Por
240 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 240 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Serek topiony śmietankowy
400 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 4
11.69
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
76.20