Zupa porowa z mięsem mielonym
- Masło (20 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Por (240 g)
- Cebula (100 g)
- Serek topiony śmietankowy (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na zupę porową z mięsem mielonym krok po kroku
Zagotuj bulion.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj mięso oraz pół łyżeczki soli. Dobrze rozdrobnij je łyżką (żeby były drobne kawałki) i podsmaż do zmiany koloru.
Do mięsa dodaj pokrojony w pół plastry por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Podsmaż kilka chwil.
Zawartość patelni przełóż do gorącego bulionu i gotuj 15 minut.
Do zupy dodaj pokrojony w kostkę serek topiony oraz śmietankę.
Dodaj sól, pieprz do smaku oraz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i skórkę startą z jednej cytryny. Dopraw wg uznania.
Gotuj zupę, aż serek topiony się rozpuści, a zupa będzie jednolita.
Podawaj zupę z grzankami.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat zupy porowej z mięsem mielonym
Ta bardzo łatwa i niezwykle pyszna zupa porowa z mięsem mielonym jest doskonała. Z dodatkiem kremowego serka i śmietanki sprawia, że danie jest wyśmienite. Zupa porowa z grzankami bardzo szybko się przygotowuje, a jej smak zachwyca. Jest najlepsza, jeżeli chcesz pokazać gościom coś być może nowego. Przepis na zupę porową z mięsem mielonym jest dobry na każdą okazję. Taka pyszna zupa prawdopodobnie zagości w Twoim domu już na stałe. Nie wiesz, jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym? Zobacz, jakie to jest proste.
Zupa porowa z mięsem mielonym to dobra alternatywa dla znanych zup. Jest smaczna i aksamitna. Przepis na zupę porową z mięsem mielonym zawiera tylko masło, mięso mielone, por, cebulę, śmietankę i serek topiony. Do smaku koniecznie dodaj sól i pieprz (oczywiście). By zupa była maksymalnie smaczna i zaskakująca, najlepsza przyprawa to gałka muszkatołowa oraz skórka z cytryny. Uwierz mi – będzie taka dobra, że weźmiesz dokładkę. Łatwo się ją robi, więc skorzystaj i zrób te fantastyczne danie. Na imprezie nie może jej zabraknąć. Nawet zwykły obiad z rodziną w niedzielę będzie dobrym pomysłem na ciekawy obiad.
Jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym? Jest to bardzo łatwa zupa – sprawdź. Podsmaż mięso (najlepiej wołowo-wieprzowe) na maśle wraz z porem i cebulą. Dodaj podsmażone składniki do gorącego bulionu i gotuj kilka minut. Dopraw do smaku, dodaj też serek topiony i śmietankę. Gotuj zupę do rozpuszczenia sera i połączenia się wszystkiego. Dopraw jak lubisz. Smacznego!
Jak zrobisz zupę porową z mięsem mielonym, dodaj do niej grzanki maślane. Bagietkę francuską pokrój na kromki (skośnie) o grubości około 3 cm. Posmaruj masłem i upiecz kilka minut w piekarniku. Grzanki powinny się ładnie zarumienić. Ekstra pysznym dodatkiem do grzanek jest ser żółty. Do przepisu na zupę porową z mięsem mielonym dobre będą też grzaneczki (kostka) albo zwykłe, świeże pieczywo.
*Składniki możesz podsmażać na oleju zamiast masła.
*Mięso mielone można użyć dowolnego. By zwiększyć ilość białka, warto użyć mięsa drobiowego. By obniżyć ilość tłuszczu, mięso z piersi indyka będzie najlepsze.
*Jeżeli potrzebujesz, możesz dodać więcej bulionu (gdyby zupa była dla Ciebie za gęsta).
Zupa porowa z mięsem mielonym zawiera niedużą ilość węglowodanów. W jej składzie jest duża ilość tłuszczu nasyconego. Nie jest to dobra wiadomość dla osób między innymi z problemami z układem krążenia. Zupa porowa z mięsem mielonym jest wysokokaloryczna, co także nie sprzyja osobom będącym na diecie redukcyjnej.
Alergeny w zupie porowej z mięsem mielonym
Lista alergenów dla zupy porowej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- serek topiony śmietankowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy porowej z mięsem mielonym
Zupa zawiera wszystkie makroskładniki (białko, tłuszcz i węglowodany). Ma dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Należy uważać na ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ nadmiar jest niezalecany w diecie.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.