Zupa porowa z mielonym

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa porowa z mielonym podana w białej miseczce.
Zupa porowa z mielonym
Zupa porowa z mielonym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybką w przygotowaniu zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
291 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (250 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Por - biała część (300 g)
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Marchewka (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
  • Groszek ptysiowy (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender, szklana miska, szklanka

Przepis na zupę porową z mielonym krok po kroku

Por umyj, osusz i pokrój w krążki.

Cebulki obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na nim mięso, aby zmieniło kolor na delikatnie szary. Mięso smaż przez kilka minut na średniej mocy palnika i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Usmażone mięso przełóż na talerz i odsącz je z nadmiaru tłuszczu.

Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim pokrojony por oraz szalotki, dodaj pół szklanki gorącego bulionu i duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Marchew obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

W garnku rozgrzej pozostały bulion, dodaj do niego zawartość patelni oraz marchew. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 20 minut.

Do szklanej miseczki odmierz szklankę bulionu, dodaj do niego serek topiony i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy.

Do zupy dodaj także podsmażone mięso i wszystko dokładnie wymieszaj.

Zupę dopraw do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem groszku ptysiowego.

Jak oceniasz przepis na zupę porową z mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat zupy porowej z mielonym

Zupa porowa z mielonym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zupę warto podać z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek. Prosty przepis na zupę porową z mięsem mielonym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone, bulion warzywny, por, cebula szalotka, marchew, oliwa z oliwek, ser topiony śmietankowy, śmietanka 30%, groszek ptysiowy, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić zupę porową z mięsem mielonym? Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na nim mięso, aby zmieniło kolor na delikatnie szary. Mięso podsmaż i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone mięso przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim pokrojony por oraz szalotki, dodaj pół szklanki gorącego bulionu i duś pod przykryciem. W garnku rozgrzej pozostały bulion, dodaj do niego zawartość patelni oraz marchew. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika przez około 20 minut. Do szklanej miseczki odmierz szklankę bulionu, dodaj do niego serek topiony i zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj śmietankę, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Do zupy dodaj także podsmażone mięso i wszystko dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Por jest warzywem niskokalorycznym i stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Por stanowi dobre źródło witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy K, niektórych witamin z grupy B. Por jest tak, że doskonałym źródłem składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, potas, sód oraz cynk. Por stanowi dobre źródło związku o nazwie allicyna. Związek ten po uszkodzeniu tkanek pora uwalnia charakterystyczny, drażniący zapach. Dodatkowo allicyna ma korzystny wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować zupę porową. Smaczna zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie porowej z mielonym

Lista alergenów dla zupy porowej z mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Groszek ptysiowy

Wartości odżywcze zupy porowej z mielonym

na 100g gotowej potrawy

Zupa porowa z mielonym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Por stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać go do przygotowania pysznych potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
89.84
291.99
Białko (g)
2.78
9.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
5.17
16.81
Węglowodany przyswajalne (g)
4.70
15.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
6.55
21.28
Tłuszcze nasycone (g)
3.40
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
10.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
7.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.23
33.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
91.14
296.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.26
7.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.55
37.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.28
33.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
805.80
2618.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
218.58
710.39
Potas (mg)
102.15
331.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.64
50.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
29.49
95.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.08
23.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, groszek ptysiowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy porowej z mielonym 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy porowej z mielonym

Koszt składników
97.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Por
300 g
biała część
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Groszek ptysiowy
75 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 75 g
Koszt składników
97.30