Zupa pomidorowa z ziemniakami

Opublikowano: 15.02.2022 r., 19:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa pomidorowa z ziemniakami podana w miseczce.
Zupa pomidorowa z ziemniakami
Zupa pomidorowa z ziemniakami to coś idealnie dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego dania w nieco odświeżonym wydaniu. Zupa jest niezwykle sycąca i smaczna.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
167 kcal
Kcal w porcji
328 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę pomidorową z ziemniakami krok po kroku

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, gotuj 25 minut.

Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, gotuj 25 minut.

Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z ziemniakami

Zupa pomidorowa z ziemniakami to coś idealnie dla wszystkich miłośników tego tradycyjnego dania w nieco odświeżonym wydaniu. Zupa jest niezwykle sycąca i smaczna. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka prostych produktów, które można znaleźć w każdej lodówce czy spiżarni. Zupa sprawdzi się idealnie na obiad, czy kolację.

Przepis na zupę pomidorową z ziemniakami jest niezwykle prosty, więc spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Robi się ją z tylko kilku składników. Głównym są oczywiście pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest znacznie więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem. Likopen pomaga zadbać o zdrowie układu krwionośnego, ale również chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory. To doskonały pomysł na proste danie, które syci na długo, nawet bez dodatku mięsa. Spokojnie można po nią sięgać nawet na diecie wegetariańskiej. Jest pyszna, a wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w każdym większym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak robić zupę pomidorową z ziemniakami, która będzie smaczna i dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania potrzeba tylko dużego garnka. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, gdyż zupa jest tak dobra, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Na pewno przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom. To dobra opcja również dla miłośników tradycyjnych polskich dań, w nieco odświeżonej odsłonie.

Alergeny w zupie pomidorowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień, gdyż dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kcal)
51.05
167.43
Białko (g)
1.47
4.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany (g)
11.87
38.92
Węglowodany przyswajalne (g)
9.48
31.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
7.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.24
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina A (µg (mcg))
122.67
402.36
Witamina B6 (mg)
0.16
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.75
38.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.88
2.88
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.05
0.18
Niacyna (mg)
0.95
3.13
Foliany (µg (mcg))
20.65
67.73
Beta karoten (µg (mcg))
1232.18
4041.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód (mg)
83.30
273.22
Potas (mg)
354.69
1163.40
Wapń (mg)
24.17
79.27
Fosfor (mg)
51.53
169.03
Magnez (mg)
19.96
65.47
Żelazo (mg)
0.91
2.98
Cynk (mg)
0.33
1.08
Miedź (mg)
0.14
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z ziemniakami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej z ziemniakami

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
36.00