Zupa pomidorowa z soku pomidorowego

Opublikowano: 20.01.2022 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidorowa w bulionówce z natką
Zupa pomidorowa z soku pomidorowego
Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to doskonały pomysł na pyszną i szybką do zrobienia zupę. Świetnie sprawdzi się ona na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
313 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sok pomidorowy - 6 szklanek (1500 ml)
  • Ryż biały (500 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa pomidorowa z soku pomidorowego krok po kroku

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut.

Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupa pomidorowa z soku pomidorowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z soku pomidorowego

Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa jest szybka do przygotowania. Przepis na zupę pomidorową z soku pomidorowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sok pomidorowy, cebula, bulion drobiowy, ryż biały, sól, pieprz, olej rzepakowy, śmietana kwaśna 12%

Jak zrobić zupę pomidorową z soku pomidorowego? Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut. Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.

Ryż biały dodany do zupy jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Ryż jest zbożem bezglutenowym i może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Ryż biały jest oczyszczonym zbożem, które pozbawione jest błonnika pokarmowego oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ryż jest syty i niskokaloryczny, dlatego jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie redukcyjnej. Pomidory są owocem, który bardzo często używamy w naszej kuchni. Mimo botanicznej przynależność i traktujemy go raczej, jako warzywo podając na słono. Pomidory zawierają mało kalorii, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem i ma silne właściwości przeciwutleniające. Nie rozpada się od pod wpływem obróbki termicznej, dlatego przetwory z pomidorów również są dobrym jego źródłem. Pomidory dostępne są w sprzedaży cały rok, jednak najsmaczniejsze są latem prosto z krzaczka.

Podsumowując dobra zupa pomidorowa jest smaczna i świetnie sprawdzi się na pierwsze danie obiadowe. Zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zupę pomidorową możesz przygotować z soku warzywnego z dodatkiem pomidorów. Możesz ją przygotować także z makaronem lub podawać czystą bez dodatków.

Alergeny w zupie pomidorowej z soku pomidorowego

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z soku pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z soku pomidorowego

na 100g gotowej potrawy

Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to niskokaloryczna zupa zawierająca dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Zupa z soku pomidorowego nie zawiera tak dużej ilości błonnika co zupa z całych pomidorów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
104.67
314.00
Białko (g)
1.84
5.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.38
49.15
Węglowodany przyswajalne (g)
15.87
47.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.74
11.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
3.13
9.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.21
6.63
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.92
2.76
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.20
45.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
189.70
569.10
Potas (mg)
143.47
430.40
Wapń (mg)
9.73
29.20
Fosfor (mg)
29.70
89.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.82
32.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
0.81
Cynk (mg)
0.29
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z soku pomidorowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej z soku pomidorowego

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomidorowy
1500 ml
6 szklanek
1.80
Za 300,0 ml
Liczba opakowań 5
9.00
Za 1500 ml
Ryż biały
500 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 500 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
40.00