Zupa pomidorowa z soku pomidorowego
- Sok pomidorowy - 6 szklanek (1500 ml)
- Ryż biały (500 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
Przepis na zupa pomidorowa z soku pomidorowego krok po kroku
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut.
Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z soku pomidorowego
Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa jest szybka do przygotowania. Przepis na zupę pomidorową z soku pomidorowego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: sok pomidorowy, cebula, bulion drobiowy, ryż biały, sól, pieprz, olej rzepakowy, śmietana kwaśna 12%
Jak zrobić zupę pomidorową z soku pomidorowego? Obierz z łupiny cebulę i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej bulion drobiowy i wsyp ryż, gotuj przez 10 minut. Dodaj sok pomidorowy, dopraw zupę solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5-7 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu z kleksem śmietany.
Ryż biały dodany do zupy jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych. Ryż jest zbożem bezglutenowym i może być spożywany przez osoby chorujące na celiakię. Ryż biały jest oczyszczonym zbożem, które pozbawione jest błonnika pokarmowego oraz wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ryż jest syty i niskokaloryczny, dlatego jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie redukcyjnej. Pomidory są owocem, który bardzo często używamy w naszej kuchni. Mimo botanicznej przynależność i traktujemy go raczej, jako warzywo podając na słono. Pomidory zawierają mało kalorii, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem i ma silne właściwości przeciwutleniające. Nie rozpada się od pod wpływem obróbki termicznej, dlatego przetwory z pomidorów również są dobrym jego źródłem. Pomidory dostępne są w sprzedaży cały rok, jednak najsmaczniejsze są latem prosto z krzaczka.
Podsumowując dobra zupa pomidorowa jest smaczna i świetnie sprawdzi się na pierwsze danie obiadowe. Zupę można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Zupę pomidorową możesz przygotować z soku warzywnego z dodatkiem pomidorów. Możesz ją przygotować także z makaronem lub podawać czystą bez dodatków.
Alergeny w zupie pomidorowej z soku pomidorowego
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z soku pomidorowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z soku pomidorowego
Zupa pomidorowa z soku pomidorowego to niskokaloryczna zupa zawierająca dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Zupa z soku pomidorowego nie zawiera tak dużej ilości błonnika co zupa z całych pomidorów.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.