Zupa pomidorowa z ryżem
- Udko kurczaka ze skórą - 4 sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek (200 g)
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
Przepis na zupę pomidorową z ryżem krok po kroku
Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj około 40 minut.
Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj warzywa do garnka z mięsem i gotuj 30 minut.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj całość.
Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z ryżem
Pyszna, domowa zupa pomidorowa z ryżem to doskonały pomysł na obiad, przygotuj zupę na aromatycznych wywarze z dużą ilością warzyw. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową dla dzieci, która będzie idealną propozycją na obiad nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować: mięso, najlepiej, jeśli nie będzie to bardzo chudy gatunek. Postaw na wołowinę lub części kurczaka z odrobiną tłuszczu np. nogi, udka. Będziesz potrzebować jeszcze włoszczyznę, czyli marchewki, por, seler, pietruszka i koncentrat pomidorowy.
To składniki, które będą Ci potrzebne, jeśli przygotowujesz zupę od podstaw. Jeśli zaczynasz od wcześniej przygotowanego rosołu, pyszny bulion masz już gotowy.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z ryżem?
Do garnka włóż wcześniej umyte mięso i zalej wodą, zacznij gotować na niewielkim ogniu. Dodaj w międzyczasie przyprawy takie jak ziele angielskie i liście laurowe, podczas gotowania mogą wytworzyć się tak zwane „szumowiny”, wyciągnij je za pomocą łyżki i wyrzuć. Mięso powinno gotować się około 30-60 minut. Następnie umyj dokładnie warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki, najlepiej w słupki. Wrzuć je do wywaru z mięsem i gotuj kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
Pyszna, domowa zupa gotowa. Możesz podawać ją z ugotowanym ryżem lub makaronem. Może to być obiad dla dzieci lub pierwsze danie dla dorosłych.
Zupy to świetna propozycja rozgrzewającego obiadu w ciągu sezonu zimowego, ale także w lecie, ponieważ są daniem lekkim i nieobciążającym.
Zupę możesz ugotować od razu w większej ilości, dzięki czemu masz obiad na dwa dni dla całej rodziny.
Postaw na moją propozycję obiadową i przygotuj pyszny posiłek dla swoich najbliższych.
Alergeny w zupie pomidorowej z ryżem
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z ryżem
Zupę możesz podawać, także z makaronem lub duszonymi ziemniakami.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.