Przepis na zupę pomidorową z pulpetami krok po kroku
- Passata pomidorowa 400 g
- Mięso mielone z indyka 300 g
- Jajko 1 szt.
- Mąka ziemniaczana 40 g
- Marchewka 90 g
- Cebula 100 g
- Pietruszka 80 g
- Seler korzeniowy 60 g
Do miski włóż mięso, wbij jajko i dodaj mąkę. Przypraw posiekaną natką i przyprawą do mięsa.
Z podanej masy uformuj kotleciki i odstaw je do miski.
Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.
Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.
Do garnka wrzuć pulpeciki i całość gotuj kolejne 25 minut.
Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.
Gotową zupę dopraw do smaku.
Często zadawane pytania
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Przecier z pomidorów
-
Karmuszka
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa z przecieru
-
Zupa pomidorowa

(liczba kalorii)
Zupa pomidorowa z pulpetami - cechy przepisu
Więcej o zupie pomidorowej z pulpetami
Zupa pomidorowa z pulpetami to doskonała opcja na naprawdę sycący obiad, który świetnie sprawdzi się na diecie o obniżonej ilości węglowodanów. Jest smaczna i sycąca. Stanowi idealną propozycję zarówno na obiad, jak i kolację. Ma również niski indeks glikemiczny, więc sprawdzi się wspaniale dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.
Przepis na zupę pomidorową z pulpecikami jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Choć od tradycyjnej zupy pomidorowej nie różni ją nic, to jednak ze względu na dodatek klopsików smakuje zupełnie inaczej. To właśnie one są jej tajnym składnikiem i sprawiają, że pomimo braku innych dodatków jest sycąca i bardzo pożywna. Klopsiki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to uformowanie ich wcześniej i ugotowanie na parze, a następnie podgrzanie w zupie. Drugi sposób jest nieco mniej pracochłonny, gdyż klopsiki gotują się wraz z wywarem na zupę, przez co cała obróbka zajmuje mniej czasu, a zupa ma bardziej aromatyczny smak. Oba sposoby są równie dobre, a wybór zależy tylko od indywidualnych preferencji. Klopsiki najlepiej przygotować z mięsa mielonego, w tym przypadku drobiowego. Kurczak lub indyk zawierają dużo białka, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są smaczne i bardzo zdrowe, a co najważniejsze bezpieczne dla układu krwionośnego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pomidorową z pulpecikami, która będzie smaczna, prosta, a przy okazji niezwykle sycąca to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jej głównym składnikiem są oczywiście pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem. Ta pyszna zupa to dobra opcja dla osób wybierających zdrowe dania. Jest smaczna i szybka, a przy okazji również tania. Ten prosty przepis pozwoli ci ją przygotować w kilka chwil.
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z pulpetami
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w zupie pomidorowej z pulpetami
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z pulpetami
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z pulpetami
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie pomidorowej z pulpetami
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięsa mielonego