Przepis na zupę pomidorową z pulpetami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa mielonego
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Do miski włóż mięso, wbij jajko i dodaj mąkę. Przypraw posiekaną natką i przyprawą do mięsa.

Z podanej masy uformuj kotleciki i odstaw je do miski.

Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.

Do garnka wrzuć pulpeciki i całość gotuj kolejne 25 minut.

Do zupy wlej passatę i gotuj kolejne 5 minut.

Gotową zupę dopraw do smaku.

Zupa pomidorowa z pulpetami podana w białej bulionówce.
zupa pomidorowa z pulpetami
Koszt przygotowania dania
13.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Zupa pomidorowa z pulpetami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z pulpetami

Zupa pomidorowa z pulpetami to doskonała opcja na naprawdę sycący obiad, który świetnie sprawdzi się na diecie o obniżonej ilości węglowodanów. Jest smaczna i sycąca. Stanowi idealną propozycję zarówno na obiad, jak i kolację. Ma również niski indeks glikemiczny, więc sprawdzi się wspaniale dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością.

Przepis na zupę pomidorową z pulpecikami jest bardzo łatwy, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Choć od tradycyjnej zupy pomidorowej nie różni ją nic, to jednak ze względu na dodatek klopsików smakuje zupełnie inaczej. To właśnie one są jej tajnym składnikiem i sprawiają, że pomimo braku innych dodatków jest sycąca i bardzo pożywna. Klopsiki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to uformowanie ich wcześniej i ugotowanie na parze, a następnie podgrzanie w zupie. Drugi sposób jest nieco mniej pracochłonny, gdyż klopsiki gotują się wraz z wywarem na zupę, przez co cała obróbka zajmuje mniej czasu, a zupa ma bardziej aromatyczny smak. Oba sposoby są równie dobre, a wybór zależy tylko od indywidualnych preferencji. Klopsiki najlepiej przygotować z mięsa mielonego, w tym przypadku drobiowego. Kurczak lub indyk zawierają dużo białka, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są smaczne i bardzo zdrowe, a co najważniejsze bezpieczne dla układu krwionośnego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pomidorową z pulpecikami, która będzie smaczna, prosta, a przy okazji niezwykle sycąca to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jej głównym składnikiem są oczywiście pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem. Ta pyszna zupa to dobra opcja dla osób wybierających zdrowe dania. Jest smaczna i szybka, a przy okazji również tania. Ten prosty przepis pozwoli ci ją przygotować w kilka chwil.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z pulpetami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
101.20 kcal
283.37 kcal
Białko
9.02 g
25.26 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
9.55 g
26.74 g
Węglowodany przyswajalne
7.85 g
21.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
4.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
3.37 g
9.43 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
3.71 g
Tłuszcze nienasycone
2.04 g
5.71 g
Tłuszcze jednonasycone
1.12 g
3.13 g
Tłuszcze wielonasycone
0.92 g
2.58 g
Cholesterol
42.72 mg
119.62 mg

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
90.27 µg (mcg)
252.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.80 mg
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.11 µg (mcg)
Witamina C
6.67 mg
18.67 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
2.66 mg
Retinol
14.22 µg (mcg)
39.82 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.34 mg
Niacyna
3.13 mg
8.78 mg
Foliany
17.36 µg (mcg)
48.62 µg (mcg)
Beta karoten
771.69 µg (mcg)
2160.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z pulpetami

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
199.31 mg
558.06 mg
Potas
357.50 mg
1001.01 mg
Wapń
28.45 mg
79.67 mg
Fosfor
113.64 mg
318.18 mg
Magnez
24.05 mg
67.35 mg
Żelazo
1.29 mg
3.62 mg
Cynk
1.13 mg
3.15 mg
Miedź
0.17 mg
0.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z pulpetami 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z pulpetami

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z pulpetami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa mielonego

Cena przygotowania zupy pomidorowej z pulpetami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Mięso mielone z indyka
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z pulpetami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób