Przepis na zupę pomidorową z mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, bazylia, liście laurowe
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut do połączenia się składników.

Podawaj z liśćmi bazylii i mozzarellą.

zupa pomidorowa z mozzarellą
Zupa pomidorowa z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
12.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
115 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Zupa pomidorowa z mozzarellą - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie pomidorowej z mozzarellą

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową z mozzarellą, delikatny ser doda nieco lekkości i charakterystycznego smaku całej potrawie.

Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.

Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?

Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na koniec dodaj ser mozzarella.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Zupa pomidorowa z mozzarellą w nowoczesnym wydaniu to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku. Zupa będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Postaw na ryż brązowy lub gruboziarniste kasze.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
46.08 kcal
115.19 kcal
Białko
1.37 g
3.42 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.66 g
19.14 g
Węglowodany przyswajalne
6.02 g
15.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
4.10 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.59 g
3.98 g
Tłuszcze nasycone
0.21 g
0.52 g
Tłuszcze nienasycone
1.38 g
3.45 g
Tłuszcze jednonasycone
0.93 g
2.33 g
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
1.13 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
88.76 µg (mcg)
221.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.29 mg
20.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.76 mg
1.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
2.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.60 µg (mcg)
29.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
890.46 µg (mcg)
2226.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
161.32 mg
403.31 mg
Potas
246.60 mg
616.50 mg
Wapń
27.54 mg
68.84 mg
Fosfor
30.38 mg
75.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.30 mg
38.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.86 mg
2.15 mg
Cynk
0.23 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z mozzarellą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z mozzarellą

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na zupę pomidorową z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zupy pomidorowej z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ziemniaki późne
120 g
3 sztuki
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Marchewka
140 g
3 sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
36.10
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.4% osób