Zupa pomidorowa z mozzarellą
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
- Ziemniaki późne - 3 sztuki (120 g)
- Marchewka - 3 sztuki (140 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na zupę pomidorową z mozzarellą krok po kroku
Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa.
Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.
Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut do połączenia się składników.
Podawaj z liśćmi bazylii i mozzarellą.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z mozzarellą
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową z mozzarellą, delikatny ser doda nieco lekkości i charakterystycznego smaku całej potrawie.
Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.
Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?
Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.
Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.
Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na koniec dodaj ser mozzarella.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.
Zupa pomidorowa z mozzarellą w nowoczesnym wydaniu to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku. Zupa będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Postaw na ryż brązowy lub gruboziarniste kasze.
Alergeny w zupie pomidorowej z mozzarellą
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na zupę pomidorową z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z mozzarellą
Zupę możesz zmiksować na gładki krem lub podawać z kawałkami warzyw.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.