Zupa pomidorowa z mozzarellą

Opublikowano: 14.02.2022 r., 8:20 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa pomidorowa z mozzarellą
Zupa pomidorowa z mozzarellą
Tradycyjna zupa pomidorowa w nowoczesnym wydaniu z serem mozzarella. Poznaj mój przepis i przygotuj szybkie i pyszne danie dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
115 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Pomidory w puszce - 2 puszki (800 g)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (120 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (140 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, bazylia, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na zupę pomidorową z mozzarellą krok po kroku

Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa.

Całość zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw.

Dodaj pomidory z puszki i dopraw do smaku.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut do połączenia się składników.

Podawaj z liśćmi bazylii i mozzarellą.

Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z mozzarellą

Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową z mozzarellą, delikatny ser doda nieco lekkości i charakterystycznego smaku całej potrawie.

Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, ziemniaki, cebula i czosnek. Dodatkowo pomidory w puszce i ser mozzarella.

Możesz skorzystać z pomidorów w wersji krojonej lub w całości, wtedy będzie konieczne ich pokrojenie lub zmiksowanie. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z mozzarellą?

Wystarczy, że na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek krótko zeszklisz drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę warzywa, całość wymieszaj, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zalej całość niewielką ilością bulionu. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, zalej warzywa szklanką wody.

Gdy te zmiękną, dodaj pomidory z puszki, a całość dopraw do smaku. Postaw na sporą ilość świeżych ziół takich jak: tymianek, oregano, bazylia oraz wyrazistych przypraw.

Gotuj zupę jeszcze przez 20 minut, tak aby pomidory rozpadły się, a wszystkie składniki ze sobą połączyły. Na koniec dodaj ser mozzarella.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.

Zupa pomidorowa z mozzarellą w nowoczesnym wydaniu to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Zupa będzie pyszna w smaku. Zupa będzie dobra, jeśli podasz ją z dodatkami lub bez. Postaw na ryż brązowy lub gruboziarniste kasze.

Alergeny w zupie pomidorowej z mozzarellą

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na zupę pomidorową z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz zmiksować na gładki krem lub podawać z kawałkami warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
46.08
115.19
Białko (g)
1.37
3.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.66
19.14
Węglowodany przyswajalne (g)
6.02
15.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
4.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.59
3.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.21
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.38
3.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.93
2.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
1.13
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
88.76
221.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.29
20.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.76
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.60
29.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
890.46
2226.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
161.32
403.31
Potas (mg)
246.60
616.50
Wapń (mg)
27.54
68.84
Fosfor (mg)
30.38
75.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.30
38.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.15
Cynk (mg)
0.23
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z mozzarellą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy pomidorowej z mozzarellą

Koszt składników
36.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ziemniaki późne
120 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Marchewka
140 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koszt składników
36.10