Zupa pomidorowa z makaronem
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 3 sztuki (180 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek (100 g)
- Makaron świderki - 2 szklanki (400 g)
Przepis na zupę pomidorową z makaronem krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Do garnka wlej około litr wody i gotuj.
Wrzuć obrane i pokrojone w słupki warzywa.
Dodaj bulion i gotuj warzywa do miękkości.
Następnie dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotuj zupę przez około 30 minut tak, aby warzywa były całkowicie miękkie.
Zupę podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Krem z pomidorów Thermomix
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z makaronem
Tradycyjna zupa pomidorowa to jeden z najbardziej popularnych dań, które towarzyszą w polskich domach nie tylko od święta. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę pomidorową z makaronem. Do przygotowania zupy będzie Ci potrzebna spora porcja świeżych warzyw takich jak: marchew, seler, pietruszka. Dodatkowo bulion warzywny, koncentrat pomidorowy i makaron świderki.
Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, alergia na pszenicę to koniecznie zwróć uwagę na rodzaj makaronu, który dodajesz do zupy. W takim przypadku bezpiecznym wyborem będzie makaron ryżowy, ryż biały lub brązowy, lub makaron w wersji bezglutenowej.
Zatem, jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?
W pierwszej kolejności ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
Jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ugotuj makaron al dente. Taka obróbka termiczna zdecydowanie zmniejszy indeks glikemicznym produktu.
Do garnka wlej około 1 litra wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych, zawierają one zdecydowanie za dużo soli i charakteryzują się wysokim przetworzeniem.
Jeśli nie masz dobrego jakościowo bulionu pod ręką, postaw na zwykłą wodę.
Wrzuć warzywa pokrojone w słupki i gotuj do ich miękkości.
Na końcu dodaj koncentrat i gotuj zupę jeszcze przez chwilę tak, aby całość dokładnie się połączyła.
Moja zupa pomidorowa z makaronem jest w wersji wegetariańskiej, czyli nie zawiera mięsa w swoim składzie. Jeśli chcesz śmiało, możesz przygotować zupę na mięsnym wywarze. Każda domowa wersja będzie pyszna w smaku.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis na obiad, poradzi sobie. Z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W ciągu niecałej godziny przygotujesz wegetariański posiłek.
Zupa pomidorowa to świetny pomysł na lunch lub na obiad dla całej Twojej rodziny. Przygotuj zupę według mojego przepisu i zdecyduj o swoich ulubionych dodatkach. Możesz postawić na makaron, ryż, kasze gruboziarniste lub ziemniaczane puree.
Alergeny w zupie pomidorowej z makaronem
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z makaronem
Zwróć uwagę na dodatek makaronu, jeśli zmagasz się z chorobami glutenozależnymi, do których należy celiakia, alergia na pszenicę.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.