Zupa pomidorowa z lanymi kluskami
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Koncentrat pomidorowy (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami krok po kroku
Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym.
W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy.
Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki.
Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu.
Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj.
Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy.
Gotową zupę podawaj na ciepło.
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Pomidorowa
-
Zupa krem z pomidorów
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Krem pomidorowy
-
Zupa pomidorowa z makaronem
-
Zupa krem pomidorowa
-
Pomidorowa z rosołu
-
Zupa pomidorowa z passaty
-
Zupa pomidorowa na rosole
-
Zupa pomidorowa z koncentratu
-
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
-
Zupa pomidorowa kremowa
-
Zupa pomidorowa z pomidorów z puszki
-
Karmuszka
-
Krem z pieczonych pomidorów
-
Zupa pomidorowa bez mięsa
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa pomidorowa
Więcej informacji na temat zupy pomidorowej z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonała propozycja na obiad. Smaczna zupa doskonale smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej podawać ją na ciepło. Przepis na zupę pomidorową z lanymi kluskami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty: bulion drobiowy, koncentrat pomidorowy, śmietana 30%, natka pietruszki, jajka, mąka pszenna, sól oraz pieprz. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić zupę pomidorową z lanymi kluskami? Bulion drobiowy zagotuj i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. W szklance wymieszaj mąkę oraz wybite jajka, do uzyskania gęstej masy. Zupę mieszaj drewnianą łyżką, aby powstał wirek i cienką strużką wlej do niej ciasto ze szklanki. Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszaj w szklance z dodatkiem odrobiny zupy, a następnie wlej ją do garnka z zupą i wymieszaj. Natkę pietruszki umyj, posiekaj i dodaj do zupy. Gotową zupę podawaj na ciepło.
Koncentrat pomidorowy jest dodatkiem większości dań i zup. Wzmacnia on ich walory smakowe oraz wzbogaca je w składniki mineralne i witaminy. W koncentracie pomidorowym znajdziemy potas, sód, kwas foliowy, magnez, żelaz, mangan, cynk, witaminę C, witamin E, niektóre witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K oraz biotynę. Obecność tych składników pokarmowych poprawia pracę układu odpornościowego, bierze udział w budowie kości i zębów, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, obniża poziom cholesterolu LDL.
Podsumowując najlepsza zupa pomidorowa sprawdzi jako ciepły obiad dla Twojej rodziny. Łatwa i szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie po pracy, jednak należy ją podgrzać. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Szybka zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać także z dodatkiem makaronu.
Alergeny w zupie pomidorowej z lanymi kluskami
Lista alergenów dla zupy pomidorowej z lanymi kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy pomidorowej z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z lanymi kluskami to doskonały pomysł na smaczne Dania obiadowe. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.